Crește numărul cazurilor de înec. IGSU a lansat un avertisment către cetățeni să evite scăldatul în locurile neautorizate

  • 28 Iunie 2021 13:04
Crește numărul cazurilor de înec. IGSU a lansat un avertisment către cetățeni să evite scăldatul în locurile neautorizate

O data cu venirea verii și creșterea temperaturilor din ultima perioadă, cresc și numărul cazurilor de înec pe teritoriul Republicii Moldova. Ținând cont de faptul că o parte din aceste zone sunt neamenajate, pericolul de înec și accidente este foarte mare, potrivit Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale care a lansat un avertisment către cetățeni să evite scăldatul în locurile neautorizate.

În perioada caniculară, crește numărul persoanelor care aleg să se odihnească în apropiere de cursul apelor, precum iazuri, lacuri, canale sau alte locuri neautorizate pentru scăldat. În acest context, având în vedere și faptul că acest locuri pot fi și necunoscute pentru mulți, crește numărul cazurilor de înec sau alte accidente ce pun în pericol viața, susține purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații Excepționale, Liliana Pușcașu.

„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat oamenii să monitorizeze strict minorii în preajma bazinelor acvatice, să nu le permită intrarea în apă fără supraveghere în special, în locuri neamenajate și neautorizate. Conform informației Inspectoratului, de la începutul anului 2021, în bazinele acvatice din țară și-au  pierdut viața 36 de persoane, inclusiv șapte minori.

Avertismentul de multiplicare a cazurilor de înec, ce influențează apariția acestuia?

Dacă vorbim de minori, atunci e vorba de lăsarea nesupravegheată a acestora, mersul în grup fără supravegherea maturilor, sau în cazul în care l-am avut recent, este vorba de nesupravegherea din partea părinților. Îndemnul IGSU fată de oameni este ca ei să fie mult mai responsabili, în sensul în care ei merg cu copii în preajma bazinelor acvatice, să fie foarte atenți, dacă copilul a intrat în apă, să-l monitorizeze. Iar în cazul în care aleg un bazin fără stații de salvare, să nu opteze pentru scăldat. În cazul în care vorbim de persoane mature, aici efectul îl face și alcoolul, fiind contraindicat ca oamenii să se scalde în condiții de ebrietate. În situații de risc, oamenii de fiecare dată sunt îndemnați să apeleze serviciul 112.

Potrivit datelor făcute publice de către autorități, de la începutul acestui an, în bazinele acvatice din Republica Moldova și-au pierdut viața 36 de persoane, inclusiv 7 minori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău