Creșe la locul de muncă. În Rep. Moldova sunt implementate servicii de îngrijire a copiilor salariaților (AUDIO)

  • 23 Martie 2022 11:15
0%
00:00:00
00:00:00

Angajatorii din Rep. Moldova vor avea mână liberă să ofere salariaților servicii de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Altfel spus, companiile vor avea dreptul să creeze creșe la locul de muncă pentru copii de până la trei ani. Acest lucru a devenit posibil după ce, recent, Parlamentul adoptat o serie de modificări la Codul muncii și la cel al educației. Guvernul urmează, în cel mult două luni, să ajusteze cadrul normativ secundar, astfel ca să fie asigurată buna funcționare a acestor instituții de îngrijire a copiilor. Primele companii deja fac primii pași în crearea unor asemenea servicii.

O soluție pentru problema creșelor

Deputatul Dan Perciun este unul dintre autorii așa-zisei legi „creșe la locul de muncă”. Parlamentarul spune că oferirea serviciilor de creșă de către angajatori este una dintre soluțiile alternative de îngrijire a copiilor despre care s-a vorbit anterior în spațiul public. Acest nou serviciu le va ajuta pe tinerele mămici să revină mai repede la muncă din concediile de îngrijire a copilului. Noile prevederi vin să soluționeze problema acută a creșelor, spune Dan Perciun.

„La prima etapă ne așteptăm că lucrul acesta să se întâmple în companiile mari, dar ulterior vom examina și posibilitatea susținerii companiilor mai mici care vor să facă acest lucru. Asta va contribui, într-o măsură, la rezolvarea problemei creșelor. În Rep. Moldova, aceasta este o problemă care afectează foarte multe familii. Multe dintre ele sunt în situația când vor să iasă la lucru, dar nu au cu cine lăsa copilul și asta afectează și bugetul familiilor, și dezvoltarea economică a țării. Problema asigurării cu locuri de creșă este una primordială din toate punctele de vedere – și social, și economic. Sunt sigur că lucrul acesta se va întâmpla, dar, la prima etapă, este clar că în companiile mari cu capacități și în același timp unde există și un număr de copii cu vârstă de creșă.”

UN Women este una dintre instituțiile care a oferit suport în procesul de elaborare a cadrului legal pentru crearea acestui tip de îngrijire a copiilor în Moldova. Dominika Stojanoska, reprezentanta de țară a acestei agenții ONU, spune că serviciul va ajuta la consolidarea capitalului uman.

„Instituționalizarea îngrijirii copiilor este foarte importantă pentru promovarea egalității de gen, îmbunătățirea productivității în sectorul public și cel privat, dar și pentru consolidarea capitalului uman. Pentru 90% dintre femei, principala barieră în accesul pe piața muncii este lipsa instituțiilor de îngrijire a copiilor. Consider că legea va aduce beneficii tuturor, pentru familii, dar în special pentru reducerea decalajelor dintre genuri pe piața muncii și creșterea egalității între bărbați și femei.”

Un serviciu așteptat

„Panilino” din Chișinău este una dintre primele două companii din Moldova la care va fi creat un astfel de serviciu. Este o întreprindere unde muncesc multe femei cu copii. Aici ar putea create până la 15 locuri de creșă, ne-a comunicat managerul în servicii de personal, Liliana Adam.

„Pentru a asigura revenirea mai devreme din concediul de îngrijire a copiilor angajatelor noastre, noi avem posibilitatea de a deschide o creșă unde copiii angajaților ar putea să fie asigura și la locul de muncă, ca mama să revină mai devreme din concediul de îngrijire. Noi planificăm să asigurăm până la 15 locuri pentru copii în creșă pentru că nu ne permite mai mult spațiul.”

Iar Anastasia este mamă a doi copii și spune că un astfel de serviciu ar scuti-o de cheltuieli suplimentare.

„Copilul stă acum cu bona, sunt cheltuieli, costuri mai mari față de salariile care sunt acum pe piața noastră. Și, respectiv, este o îngrijorare foarte mare stând cu gândul că copilul este acasă, dar așa el va fi alături de mine la serviciu, la creșă, unde îl voi putea monitoriza în pauzele de masă, voi putea să-l văd.”

În perspectivă, program de stat de creșe

Experții spun că, după adoptarea legii, Guvernul urmează să ajusteze cadrul de funcționare a viitoarelor creșe. Avocatul și expertul în drept, Nicolae Frumosu:

„Dacă este să vorbim despre aplicarea practică, nemijlocită a acestui mecanism, acordarea acestor servicii va rămâne la discreția angajatorului, iar refuzul în oferirea acestora nu va putea fi sancționat în vreun fel. Parlamentul a pus în sarcina Guvernului ca în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a acestei legi să adopte cadrul normativ necesar implementării acestui act normativ, cadru normativ care ar trebuie să conțină, de exemplu, criteriile de eligibilitate a salariaților pentru a beneficia de asemenea servicii, eventualele motive de refuz în acordarea serviciului, precum și orice alte prevederi ce ar reglementa punerea în aplicare a acestui mecanism.”

Autoritățile își propun să dezvolte serviciul de îngrijire a copiilor pentru angajați, iar în acest sens va fi simplificată înregistrarea creșelor private, dezvoltate alte servicii și urmează să fie elaborat un program de stat pentru deschiderea creșelor, spune parlamentarul Dan Perciun.

„Vorbim despre tichetele de creșă care să poată să fie oferite de către angajator. Tichetele de creșă sunt o sumă oferită angajaților neimpozitată pentru ca angajatul să poată acoperi cheltuielile pentru serviciile de creșă. E un model similar tichetelor de masă. Dincolo de asta, vom insista asupra posibilității deschiderii creșelor private. Azi este foarte complicat legal să deschizi o creșă privată. Ne propunem să elaborăm și un Program Național al statului de deschidere a creșelor. Aici suntem la faza incipientă, analizăm cu Ministerul Infrastructurii costurile și modalitatea de implementare.”

Date oficiale arată că, în medie, puțin peste 16% din numărul total al copiilor de până la doi ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Această rată a scăzut în ultimii doi ani cu peste 6 la sută. Conform acelorași date, rata ocupării femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 49 de ani, care au cel puțin un copil de vârstă preșcolară, este de circa 35 la sută.  

* Materialul a fost realizat în cadrul Campaniei Pentru o Justiție Sănătoasă, implementată de Asociația Presei Independente din Moldova.

 

Creșe la locul de muncă. În Rep. Moldova sunt implementate servicii de îngrijire a copiilor salariaților (AUDIO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău