Crescătorii de nurci din Danemarca vor fi sprijiniți cu 2,5 miliarde de euro

  • 26 Ianuarie 2021 11:07
Crescătorii de nurci din Danemarca vor fi sprijiniți cu 2,5 miliarde de euro

Danemarca, odată primul exportator mondial de blănuri de nurcă dar care a interzis creșterea nurcilor până în 2022 pentru a lupta împotriva Covid-19, va indemniza această industrie cu până la 19 miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro), au anunțat luni autoritățile de la Copenhaga, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Acordul "dă crescătorilor și companiilor conexe o bună posibilitate de a merge înainte. Crescătorii de nurci au întreprins o sarcină majoră pentru sănătatea publică și binele comun", a afirmat ministrul danez al Agriculturii, Rasmus Prehn.

Aproximativ 17 milioane de nurci au fost sacrificate în Danemarca începând din noiembrie după ce s-a descoperit că o mutație a coronavirusului a fost transmisă între aceste animale și oameni. Ulterior, la finele lunii decembrie, autoritățile de la Copenhaga au adoptat o lege care interzice creșterea nurcilor până la 1 ianuarie 2022, oferind astfel o bază legală pentru decizia de sacrificare în masă a nurcilor.

Acordul anunțat marți prevede că o sumă cuprinsă între 10,9 și 11,9 miliarde de coroane daneze (între 1,46 și 1,6 miliarde de euro) va fi acordată sub formă de despăgubiri directe miilor de crescători de nurci, pe baza unei evaluări individuale. Alte 5 până la 8,2 miliarde de coroane vor fi alocate activităților conexe care au legătură cu creșterea nurcilor precum și cu demolarea instalațiilor.

Cu 15 milioane de capete, industria nurcilor a cunoscut o perioadă fastuoasă în această țară de 5,8 milioane de locuitori cu o puternică industrie agricolă. Înainte de sacrificarea în masă, Danemarca era cel mai mare exportator mondial de piei de nurcă, controlând 29% din piață, în 2019 fiind produse 24,5 milioane de piei de nurcă în valoare de 5,2 miliarde de coroane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău