Cresc regretele după Brexit. Majoritatea britanicilor sprijină readerarea la piața unică a UE - sondaj

  • 29 Noiembrie 2023 18:56
Cresc regretele după Brexit. Majoritatea britanicilor sprijină readerarea la piața unică a UE - sondaj

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene, chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit unui sondaj publicat miercuri, relatează Reuters.

Limitarea imigrației a fost motivul principal pentru care britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană în 2016, scrie Hotnews.ro.

Sondajele din ultimele luni au arătat că peste jumătate dintre britanici cred acum că Brexit a fost o greșeală, iar sondajul de miercuri are loc la mai puțin de o săptămână după ce datele au arătat că migrația netă anuală în Regatul Unit a atins un nivel record anul trecut (606.000) - mai mult decât dublul cifrei înregistrate în anul anterior votului Brexit.

Sondajul YouGov a arătat că 57% dintre britanici ar susține acum aderarea la piața unică, chiar dacă asta ar însemna reluarea liberei circulații a oamenilor, o politică care a făcut ca milioane de familii și muncitori să se mute în Marea Britanie în perioada în care Regatul era membră UE.

Una din cinci persoane s-a opus.

Sprijinul pentru aderarea la piața unică, care garantează și libera circulație a mărfurilor și serviciilor, a fost împărțit pe linii politice.

Pentru acei respondenți care au votat pentru părăsirea UE și care ar sprijini Partidul Laburist de opoziție dacă alegerile ar fi mâine, 53% susțin apartenența la piața unică, iar 31% s-au opus.

Pentru cei care au votat pentru Brexit și intenționează să voteze pentru conservatori la guvernare, doar 29% ar susține o revenire la piața unică, iar 54% împotrivă.

Laburiștii, care sunt pe cale să câștige următoarele alegeri conform sondajelor de opinie, a promis că va îmbunătăți relația comercială a țării cu blocul, dar liderul Keir Starmer a spus că nu dorește o revenire la piața unică.

În general, sondajul arată că 72% dintre britanici doresc ca țara să aibă legături mai strânse cu Uniunea Europeană, inclusiv printre cei care au votat pentru părăsirea blocului.

YouGov a spus că la sondaj au participat 2.138 de persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău