Craterul "Poarta Iadului" din Siberia se mărește într-un ritm alarmant

  • 04 August 2020 13:32
Craterul Captură video DIGI24.ro

Temperaturile din regiunea arctică din Siberia au crescut până la o medie record, pe fondul unui val de căldură care alimentează unele dintre cele mai grave incendii de vegetație din această zonă. Efectele schimbărilor climatice au dus la o creștere alarmantă a craterului Batagai, cunoscut drept și "Poarta Iadului", acesta atingând un diametru de aproape 1 kilometru, potrivit sciencemag.org.

Potrivit DIGI24.ro, cunoscut localnicilor drept „Poarta Iadului”, craterul Batagai s-a extins cu aproximativ 10 metri pe an, pe măsură ce temperaturile record au dezghețat permafrostul, în care se află 1.500 de miliarde de tone de dioxid de carbon, aproape dublu față de cât se găsește acum în atmosferă. Cercetătorul Frank Guenther din cadrul Universității din Potsdam, a explicat că începând cu 2016, această rată de extindere a crescut până la 14 metri pe an. 

Temperaturi record în Siberia

Oamenii de știință prognozează temperaturi record în Siberia - unde valorile au ajuns la 38 de grade Celsius luna trecută, potrivit înregistrărilor meteorologice , care vor continua să alimenteze incendii de vegetație și să ducă la degajarea unei cantități mai mari de emisii de gaze cu efect de seră în atmosferă, scrie Agerpres.

Emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma incendiilor de vegetație din regiune luna trecută au fost estimate la 59 megatone, comparativ cu 53 megatone anul trecut, potrivit UE.

Copernicus, programul Uniunii Europene pentru monitorizarea mediului, a precizat că temperaturile în Siberia Arctică au crescut în medie pe parcursul lunii iunie cu peste 5 grade Celsius în comparație cu valorile normale.

''Ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzește mai repede decât restul lumii", a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău