Crăciunul pe stil vechi sărbătorit în R. Moldova

  • 07 Ianuarie 2021 14:14
Crăciunul pe stil vechi sărbătorit în R. Moldova

Pe 7 și 8 ianuarie o parte a creștinilor ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Din cauza pandemiei de COVID-19 Nașterea Domnului este marcată în acest an în sânul familiei. Zilele de 7 și 8 ianuarie au fost declarate oficial zile de odihnă.

Sărbătoarea Nașterea Domnului este marcată de creștinii din Republica Moldova de două ori. Aproximativ o treime din localități sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie, iar restul – pe 7 ianuarie. Potrivit etnologului Raisa Osadcii, suntem într-o perioadă de tranziție treptată de la sărbătorile pe stil vechi, la cele pe nou. Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Ruse, este cea care mai menține această tradiție de a sărbători Nașterea Domnului pe stil vechi, explică Raisa Osadcii: „Marcarea pe stil vechi este ca un ecou al acestei sărbători, pentru că Biserica mai menține aceste slujbe de Crăciun pe stil vechi, bisericile care țin de Mitropolia Moldovei în principal fac aceste slujbe divine care slăvesc Nașterea Domnului. Se mai menține această sărbătorire pe stil vechi, iar în mentalitatea oamenilor mai rămâne această sărbătoare și pe stil vechi. Cred că nu este o îmbogățire a tradițiilor această sărbătorire de două ori. Este o trăire incompletă în prima fază, pe stil nou, pentru că nu toată societatea aderă la această dată și atunci când este fenomenul repetat este și mai stins”, consideră cercetătoarea.

În biserici este oficiată Sfânta Liturghie la această dată, deși unele locașuri sfinte au ținut slujbe de Crăciun și pe stil nou.

În acest an, marcat de pandemia de COVID-19, oamenii au fost îndemnați să organizeze mesele de sărbătoare în cerc restrâns, în familie, și să evite întrunirile în grupuri mari.

În sate, acolo unde se mai păstrează tradiția colindatului, copiii nu prea au mers pe la casele oamenilor, așa ca în anii trecuți, iar pensiunile agroturistice sunt doar pe jumătate pline, pentru a respecta măsurile impuse în contextul pandemiei.

Dacă anii trecuți creștinii din Republica Moldova obișnuiau să petreacă la munte în România Crăciunul pe stil vechi, în acest an din cauza carantinei obligatorii de 14 zile impuse la intrarea în țară, mulți au rămas să sărbătorească acasă sau au mers la munte în Ucraina, unde este nevoie doar de un test negativ la COVID-19.

În Chișinău, autoritățile municipale au interzis până pe 15 ianuarie orice evenimente și ceremonii festive cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău