COVID-19 va reduce producția economică globală în următorii doi ani, conform unui raport ONU

  • 17 Mai 2020 10:55
COVID-19 va reduce producția economică globală în următorii doi ani, conform unui raport ONU

Pe fundalul unei pandemii devastatoare, provocată de COVID-19, se preconizează că economia globală se va contracta brusc cu 3,2% în acest an, conform raportului semestrial 2020 al publicației ”Situația Economică Mondială și Perspectivele (SEMP)” al Organizației Națiunilor Unite, emis în această săptămână, transmite MOLDPRES.

„Se estimează că economia globală va pierde circa 8,5 trilioane de dolari în următorii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19, care va elimina aproape toate câștigurile din ultimii patru ani. Contracția economică accentuată, care marchează cea mai puternică contracție de la Marea Depresiune din anii 1930, se adaugă la prognozele economice anemice de doar 2,1 la sută de la începutul anului”, indică publicația.

Raportul estimează că creșterea PIB-ului în economiile dezvoltate va scădea până la -5,0% în 2020. O creștere modestă, de 3,4% - abia suficientă pentru a compensa producția pierdută – este de așteptat în 2021. Se estimează o contracție a comerțului mondial de circa 15% în 2020, pe fundalul reducerii drastice a cererii globale și a perturbărilor din lanțurile de aprovizionare globale.

Aproape 90% din economia mondială s-a aflat sub o formă de blocare, perturbând lanțurile de aprovizionare, deprimând cererea consumatorilor și plasând milioane de oameni în șomaj. În cadrul scenariului de bază, se estimează că economiile dezvoltate se vor contracta cu 5,0% în 2020, în timp ce producția țărilor în curs de dezvoltare va scădea cu 0,7%.

Potrivit Raportului ONU, s-ar putea ca pandemia să determine căderea sub limita sărăciei extreme a 34,3 milioane de oameni în 2020, 56% din această creștere producându-se în țările africane. Până în 2030, alte 130 de milioane de oameni li s-ar putea alătura celor care trăiesc în sărăcie extremă, aceasta reprezentând o lovitură imensă adusă eforturilor globale de eradicare a sărăciei extreme și a foametei. „Pandemia, care afectează în mod disproporționat locurile de muncă necalificate, cu salarii mici, în același timp afectând mai puțin locurile de muncă mai calificate, va extinde și mai mult inegalitatea de venituri intra- și interstatală”,  scrie SEMP.

În concluzie, raportul ONU estimează că „o cooperare globală mai puternică este esențială, în special pentru a limita pandemia și a extinde asistența financiară în țările cele mai afectate de criză”. În termen imediat, disponibilitatea sporită și utilizarea rapidă a fondurilor internaționale pentru abordarea deficiențelor de lichiditate și eliberarea spațiului fiscal sunt esențiale. Pe lângă aceste măsuri pe termen scurt, multe țări în curs de dezvoltare – în special economiile dependente de mărfuri și turism – vor avea în continuare nevoie de restructurarea globală a datoriilor pentru a dispune de spațiul fiscal care să stimuleze creșterea și să accelereze recuperarea.

Raportul subliniază deschiderea căii spre ”o recuperare mai bună”, solidaritatea globală reînnoită, îmbunătățind sistemele de sănătate publică, fortificând reziliența pentru a rezista la șocurile economice, îmbunătățind sistemele de protecție socială la nivel mondial, ecologizând economiile și abordând schimbările climatice.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău