COVID-19: Un studiu israelian arată că vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 85% după prima doză

  • 19 Februarie 2021 11:04
COVID-19: Un studiu israelian arată că vaccinul Pfizer este eficient în proporție de 85% după prima doză

Prima doză de vaccin anti-COVID19 dezvoltat de Pfizer este eficientă în proporție de 85%, se arată într-un studiu realizat în rândul personalului medical de la un spital israelian, alimentând dezbaterile cu privire la schema recomandată de două doze, relatează vineri Reuters.

Constatările Centrului Medical Sheba arată o eficacitate generală de circa 95% într-un regim de două doze efectuate la distanță de 21 de zile în cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer împreună cu BioNTech.

Studiul Sheba, care urmează să fie publicat în revista medicală The Lancet, vine la o zi după ce cercetători canadieni au sugerat că a doua doză de vaccin Pfizer ar trebui amânată având în vedere nivelul ridicat de protecție oferit de prima doză, ceea ce ar putea crește astfel numărul persoanelor vaccinate. Cercetarea lor a arătat o eficacitate de 92,6% după prima doză de Pfizer, pe baza unei analize a documentelor transmise în decembrie de compania farmaceutică către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA. În răspunsul său, Pfizer a declarat că schemele de vaccinare alternative nu au fost încă evaluate și că decizia de a face acest lucru revine autorităților sanitare.

Studiul Sheba a arătat că în rândul celor 7.214 de angajați ai spitalului care au primit prima doză în ianuarie, a existat o reducere de 85% a cazurilor simptomatice de COVID-19 în decurs de 15 până la 28 de zile. Reducerea generală a infectărilor, inclusiv a cazurilor asimptomatice detectate prin testare, a fost de 75%.

Epidemiologul Gili Regev-Yochay de la Centrul Medical Sheba a atras atenția însă că persoanele studiate în rândul personalului medical au fost "în majoritate tinere și sănătoase".

Spre deosebire de studiul clinic Pfizer, "nu avem mulți (angajați) cu vârsta peste 65 de ani", a declarat ea pentru jurnaliști, subliniind însă că studiul Sheba a avut loc în timpul unei creșteri a numărului de cazuri de COVID-19 în Israel, care a condus la numeroase internări.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:3,6 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău