COVID-19 poate avea efecte persistente asupra creierului, potrivit unui studiu

  • 01 Aprilie 2022 19:15
COVID-19 poate avea efecte persistente asupra creierului, potrivit unui studiu

Unii pacienți care au avut COVID-19 se plângeau de dureri de cap, amețeală și de alte simptome neurologice, însă medicii nu puteau înțelege complet cum afectează creierul virusul SARS-Cov-2, relatează EFE, citat de Agerpres.

Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a descris în detaliu cum afectează acest virus sistemul nervos central.

Este vorba de prima evaluare exhaustivă a neuropatologiei asociate infectării cu SARS-CoV-2 efectuată asupra unor subiecți non-umani, fiind vorba de primate, iar detaliile au fost publicate vineri de revista Nature Communications.

Cercetătorii au observat că virusul poate provoca mici hemoragii în creier. Aceste patologii au fost prezente și la pacienții care nu suferit de o boală respiratorie gravă cauzată de virus.

Tracy Fischer, cercetător principal și profesor de microbiologie și imunologie la Centrul Național de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane, studiază creierul de multe decenii. La puțin timp după ce acest centru de primate a lansat un program pilot pentru COVID-19, la începutul anului 2020, ea a început să studieze mostre de țesut cerebral de la persone infectate cu SARS-CoV-2.

Descoperirile inițiale care evidențiau amploarea daunelor observate asupra creierului în urma infectării cu SARS-CoV-2 au fost atât de surprinzătoare încât ea a dedicat întregul an perfecționării controalelor studiului pentru ca rezultatele să fie clar asociate acestei infecții.

"Având în vedere că subiecții nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aștepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte și profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii", a spus cercetătoarea.

Concluziile coincid, de asemenea, cu rezultatele autopsiei persoanelor decedate în urma COVID-19, ceea ce sugerează că primatele pot fi un model non-uman sau substitut adecvat pentru a observa modul în care oamenii sunt afectați de această boală.

Complicațiile neurologice sunt de obicei primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 și pot fi grave și persistente.

Acestea afectează în mod nedeterminat persoane de toate vârstele, cu sau fără comorbidități, boala având de asemenea niveluri diferite de gravitate, a precizat Tracy Fischer.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău