COVID-19 | Medic: În Terapie Intensivă nu doar că sunt foarte mulți pacienți, dar sunt în stare extrem de gravă. Într-o secție au murit 67% din intubați. E vorba de suflete. Nu poți vorbi despre asta cu „inimă rece” (VIDEO)

  • 06 Iunie 2020 12:50
COVID-19 | Medic: În Terapie Intensivă nu doar că sunt foarte mulți pacienți, dar sunt în stare extrem de gravă. Într-o secție au murit 67% din intubați. E vorba de suflete. Nu poți vorbi despre asta cu „inimă rece” (VIDEO) REPORT.MD

Cu o experiență de peste 45 de ani în domeniul anesteziologie, șeful Clinicii Universitare Reanimare, Victor Cojocaru, luptă acum pentru viețile pacienților COVID pozitivi ajunși în Terapie Intensivă în stare gravă și extrem de gravă, se arată într-un material realizat de REPORT.MD.

„Oamenii pot spune orice, pentru că au libertatea cuvântului. Realitatea este însă alta - COVID-ul există în toate țările lumii, inclusiv la noi. Potrivit datelor OMS, Moldova este campioană la numărul pacienților gravi. La spitalul nostru tratăm cazurile grave și extrem de grave. În Terapie Intensivă nu doar că sunt foarte mulți pacienți, dar sunt în stare extrem de gravă. Totuși, comparând statisticile, în alte țări letalitatea este mai înaltă. Dacă la începutul epidemiei primeam câte 48-54 de pacienți zilnic, astăzi avem 34. Doar că sunt într-o stare mult mai gravă decât cei de la început. Explicația e simplă - valul. Mai întâi a fost un număr mare de infectări, iar complicațiile au apărut abia peste două săptămâni, plus încă vreo 2-3 săptămâni de tratament și, respectiv, decesele corespund numărului de îmbolnăviri”, a declarat medicul, potrivit sursei citate.

El a mai spus că, în ceea ce privește componenta umană, situația e catastrofală. „Imaginați-vă cum lucrează un medic timp de 24 de ore - în scafandru, cu ochelari și vizieră. Practic, lucrează cu ochii închiși. Este foarte obositor și stresant. Medicii noștri chiar sunt eroi”, a firmă Victor Cojocaru.

Potrivit medicului, cea mai tânără pacientă internată în secția Terapie intensivă a fost o femeie gravidă. „Acum este bine, acasă. Am avut vreo patru pacienți care au trecut prin șocuri violente și toți au supraviețuit. Cel mai bătrân a fost de 91 de ani. Într-o secție au murit 67% din intubați. În altă secție 27, în alta 40. E vorba de suflete. Nu poți vorbi despre asta cu „inimă rece”, fără sentimente”, a menționat Victor Cojocaru.

De asemenea, el susține că întreținerea unui pacient în Terapie intensivă costă foarte scump. „Avem proceduri de 300 de euro, de 500 de euro. Terapie Intensivă este o „cucoană” foarte pretențioasă. Orice procedură costă enorm. Întreținerea și tratamentul unui pacient poate costa de la 40-50 de mii de lei până la 200 000 de lei. Eu tratez și răspund de calitatea actului medical. De bani răspunde managerul”, a precizat Victor Cojocaru. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău