COVID-19 în Venezuela | Guvernul lui Maduro îi numește pe cei infectați „bioteroriști”. Medicii, reținuți și intimidați

  • 20 August 2020 16:15
COVID-19 în Venezuela | Guvernul lui Maduro îi numește pe cei infectați „bioteroriști”. Medicii, reținuți și intimidați

Oficialii venezueleni numesc persoanele infectate cu coronavirus „bioteroriști” și îndeamnă vecinii acestora să îi raporteze. Guvernul reține și intimidează medicii și experții care pun la îndoială politicile președintelui cu privire la virus. Venezuelenii care se întorc acasă din alte țări din America Latină sunt nevoiți să stea în camere aglomerate cu mâncarea, apa și măștile raționalizate. Ei sunt ținuți sub pază militară săptămâni sau luni pentru teste de coronavirus sau tratamente cu medicamente neprobate, scrie cotidianul The New York Times, citat de DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, președintele Nicolas Maduro se luptă cu virusul prin aceleași metode prin care duce și lupta politică prin care se menține la putere: se folosește de aparatul represiv.

„Ne-au spus că suntem contaminați și suntem vinovați că am infectat țara”, a spus pentru New York Times, Javier Aristizabal, o asistentă din Capitală, Caracas, care spune că a petrecut 70 de zile în centre după ce s-a întors din Columbia în martie.

Într-un oraș important, San Cristóbal, activiștii de partid marchează casele familiilor bănuite de a avea virusul cu plăci, au spus locuitorii. Într-un alt oraș, Maracaibo, poliția patrulează pe străzi în căutarea venezuelenilor care au reintrat în țară fără aprobare oficială. Politicienii din opoziția locală ale căror circumscripții înregistrează un focar spun că sunt amenințați cu urmărirea penală.

„Aceasta este singura țară din lume în care a avea Covid este o crimă”, a declarat Sergio Hidalgo, un activist din opoziția venezueleană.

Pe măsură ce pandemia a afectat țările vecine mult mai pregătite decât sistemul medical în paragină din Venezuela, Maduro a adoptat o abordare liniară, tratând coronavirusul ca o amenințare la adresa securității naționale care ar putea destabiliza națiunea sa și să-i pună în pericol cotrolul asupra puterii.

profimedia-venezuela maduro covid
Foto: Profimedia Images

„Pandemia prezintă în mod clar o amenințare pentru guvern, deoarece arată precaritatea resurselor sale”, a spus John Magdaleno, un politolog venezuelean din Caracas pentru New York Times. „Prioritatea nu este de elimina pandemia. Este o supraviețuire politică pe termen scurt", a mai preziat acesta.

Cu resurse puține pentru a pregăti spitalele națiunii sau pentru a ajuta populația sărăcită să supraviețuiască crizei, Maduro a apelat la represiune și constrângere pentru a încerca să oprească virusul. Abordarea guvernului îi descurajează pe oameni să ceară ajutor. Astfel, pandemia devine și mai greu de combătut.

„Atunci când oamenii se simt bolnavi, ei cred că au o problemă cu legea, se simt ca și cum ar fi delincvenți”, a declarat Julio Castro, un medic venezuelean

Medicii și jurnaliștii care au pus la îndoială statisticile oficiale spun că au fost amenințați. Cel puțin 12 medici și asistente venezuelene au fost reținuți pentru că au făcut comentarii publice cu privire la coronavirus, potrivit sindicatelor medicale.

Migranții venezueleni care se întorc acasă după ce și-au pierdut locul de muncă în străinătate în urma pandemiei sunt vizați în special de politicile lui Manduro.

profimedia-venezuela coronavirus
Foto: Profimedia Images

Potrivit guvernului columbian, aproximativ 95.000 de venezuelani s-au întors în țara de origine din martie, iar 42.000 își așteaptă rândul de-a lungul graniței.

Doar 1.200 au voie să se întoarcă în fiecare săptămână prin puntele de trecerea principale ale frontierei, în conformitate cu regulile impuse de guvernului venezuelean, forțându-i pe mulți să aștepte luni în taberele improvizate.

Pe Twitter, forțele armate din Venezuela au îndemnat populația să raporteze așa-numiții bioteroriști, referindu-se la venezuelenii care au evitat controalele guvernamentale la frontieră și s-au întors acasă.

COVID19 Outbreak in Caracas, Venezuela
Foto: Profimedia Images

Oficial, Venezuela se mândrește cu una dintre cele mai mici rate de infecție din regiune. La cinci luni de la depistarea virusului, numărul de decese zilnice, potrivit guvernului, nu a depășit niciodată 12.

„Vi se oferă îngrijire unică în lume, îngrijire umană, iubitoare, creștină”, a spus Maduro într-o declarație pe 14 august.

Medicamentele enumerate în liniile directoare ale guvernului nu sunt dovedite pentru tratarea coronavirusului și ar putea avea consecințe periculoase. Tratamentele includ hidroxiclorochina, pe care Administrația americană pentru alimente și medicamente a avertizat-o poate cauza anomalii periculoase ale ritmului cardiac la pacienții cu coronavirus și un medicament anti-parazit numit ivermectină, despre care Organizația Mondială a Sănătății a spus că nu trebuie utilizat pentru a trata boala.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4
Nori împrăștiați
Umiditate:75 %
Vint:2,57 m/s
Wed
-0
Thu
-1
Fri
-2
Sat
-4
Sun
-3

Curs oficial BNM 26 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2242 -0.0705
USD 17.4569 -0.0280
RON 4.3540 -0.0147
UAH 0.6202 -0.0005
RUB 0.2319 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău