COVID-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în șase luni (UNICEF)

  • 17 Mai 2020 09:15
COVID-19 ar putea ucide indirect până la 6.000 de copii pe zi în șase luni (UNICEF)

Lupta împotriva coronavirusului ar putea avea efecte indirecte devastatoare în țările sărace, precum decesul a 6.000 de copii în fiecare zi în următoarele șase luni, a avertizat miercuri Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) care a făcut apel la acțiuni urgente, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Conform celui mai sumbru dintre cele trei scenarii cuprinse într-un studiu al universității americane Johns Hopkins, până la 1,2 milioane de copii cu vârste sub 5 ani din 118 țări ar putea muri în următoarele șase luni, victime ale sistemelor sanitare perturbate de lupta contra răspândirii bolii COVID-19, a explicat agenția ONU într-un comunicat.

Aceste decese se adaugă celor 2,5 milioane de copii din această grupă de vârstă care mor în fiecare semestru în aceste state.

În aceeași perioadă, până la 56.700 de femei ar putea deceda din cauza îngrijirilor medicale precare înainte și după naștere, pe lângă cele 144.000 care mor la ora actuală.

Acest bilanț ar anihila "decenii de progres în reducerea deceselor ce pot fi prevenite la copii și mame", a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

"Nu trebuie să lăsăm mamele și copiii să fie victimele colaterale ale luptei împotriva virusului", care a făcut aproape 290.000 de morți în întreaga lume, a adăugat Fore într-un comunicat.

În țările afectate de sisteme sanitare precare, COVID-19 perturbă lanțurile de aprovizionare cu medicamente și accesul la alimente și pune presiune pe resurselor umane și financiare, explică studiul publicat în jurnalul The Lancet Global Health.

Măsurile de combatere a noului coronavirus - izolare, carantină, restricții de circulație - și temerile locuitorilor reduc numărul vizitelor în centrele medicale și al procedurilor medicale vitale.

Studiul evocă îndeosebi planificarea familială, îngrijirea prenatală și postnatală, nașterile, vaccinările, precum și serviciile de prevenire și tratament.

UNICEF subliniază că, până la jumătatea lunii aprilie, peste 117 milioane de copii din 37 de țări este posibil să nu fi fost vaccinați împotriva rujeolei după ce campaniile de vaccinare au fost întrerupte de pandemie.

Asia de Sud ar fi cea mai afectată regiune, înaintea Africii subsahariene și a Americii de Sud, cu bilanțuri deosebit de ridicate în Bangladesh, India, Brazilia, Republica Democrată Congo și Etiopia.

Trebuie să "acționăm acum pentru a stopa răspândirea bolii, pentru a ajuta bolnavii și pentru a proteja personalul de urgență", a afirmat UNICEF solicitând fiecărui stat vizat să "continue să acționeze pentru limitarea efectelor indirecte asupra copiilor" când epidemia va fi încetinită. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău