Cotidianul | S-a spulberat orice dubiu și cu privire la „votul tehnic” cu socialiștii pentru „eliberarea instituțiilor din captivitate” (Revista presei)

  • 05 Martie 2019 09:52
Cotidianul | S-a spulberat orice dubiu și cu privire la „votul tehnic” cu socialiștii pentru „eliberarea instituțiilor din captivitate” (Revista presei)

Revista presei - 5 martie 2019.

Cotidianul amintește de declarația președintelui Dodon de după alegeri în care vorbea despre mai multe scenarii de coaliții. „Un aspect extrem de interesant, potrivit publicației, e că Dodon a intrat în detalii doar atunci când a venit vorba despre o posibilă coaliție între PSRM și ACUM, la restul, PD-PSRM sau PD-ACUM nu s-a oprit deloc și nu a invocat vreo condiționalitate. Cotidianul scrie că s-a spulberat orice dubiu și cu privire la „votul tehnic” cu socialiștii pentru „eliberarea instituțiilor din captivitate”, subliniind că, atunci când un tip care a trăit umilințele supreme în cei doi ani de mandat de președinte, fiind supus la niște rușini greu de suportat tocmai de Plahotniuc, spune că pentru el nu e nicio diferență dacă se va forma alianță între PSRM și PD sau PSRM și ACUM, atunci e o mare problemă”.

Pe de altă parte, P. Bogatu scrie într-un editorial pe Deschde.md că „dacă PAS și Platforma DA nu-și asumă guvernarea, ele, vrând-nevrând, netezesc drumul spre putere filorușilor lui Dodon și va genera un compromis devastator pentru viitorul european al Republicii Moldova.

Deși Plahotniuc trimite „scrisorele” Maiei Sandu și lui Andrei Năstase, conținutul acestora pare să fie adresat liderilor PSRM, scrie Nicolae Negru în Ziarul Național, observând că nici principiile, nici prioritățile viitoarei coaliții de guvernare, pe care și-ar dori-o PD, nu include sintagma „integrarea europeană” sau „viitorul european” al Republicii Moldova. În schimb, este folosită frazeologia plăcută lui Dodon și Moscovei. Avem în față încă o încercare ipocrită de a crea impresia că PD rămâne proeuropean, când de fapt se întoarce la vechea politică „agrariană”, apoi comunistă, a „vițelului blând” păscând într-o zonă „a nimănui”. Potrivit autorului această cale este primejdioasă, fiindcă redevenim astfel o pradă la îndemâna imperialismului rus aflat în agonie, imprevizibil, agresiv. În acest context, autorul consideră că refuzul blocului „ACUM” de a se angaja în negocieri cu PD, împingându-l în brațele PSRM, se înscrie perfect într-un eventual scenariu de sacrificare a Republicii Moldova, prin realizarea unui plan care nu prevede intrarea Republicii Moldova în UE, ci rămânerea ei, alături de Ucraina, într-o zonă „neutră”, în „cordonul sanitar” dintre UE și Rusia. Iar sacrificarea respectivă presupune, în primul rând, o reglementare a problemei transnistrene în cheia dorită de Rusia, o federalizare care să nu se numească federalizare, scrie N. Negru, referindu-se la de proiectul propus, prin intermediul lui Dodon, la Munchen.

Timpul publică povestea unui erou rămas fără o mână și un picior după războiul ruso-moldovenesc din 1992, Grigore Bădașcu, din s. Telița, r-nul Anenii Noi. Avea trei copii mici în iunie 1992, când a fost chemat să participe la războiul de pe Nistru, cu doar câteva zile înainte de marea bătălie din Bender. A luat arma în mână din dragoste de neam, pentru a-și apăra țara, dar a revenit acasă fără o mână și un picior. L-a nenorocit explozia unui obuz, lansat de un tanc al Armatei a 14-a ruse, care trăgea de pe celălalt mal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău