Cotidianul: Reacția lui Plahotniuc la adresa celor din ACUM dovedește faptul că niciun fel de discuție nu poate exista între cele două entități (Revista presei)

  • 27 Martie 2019 09:30
Cotidianul: Reacția lui Plahotniuc la adresa celor din ACUM dovedește faptul că niciun fel de discuție nu poate exista între cele două entități (Revista presei)

Președintele îi invită pe liderii PSRM, PD și ACUM să se așeze la aceeași masă de negocieri, titrează Ziarul de Gardă. El a declarat că toate cele trei partide cu care s-a întâlnit ieri, PSRM, PDM și Blocul ACUM, sunt dispuse să evite alegerile anticipate. Șeful statului le-a lansat o nouă invitație liderilor partidelor la o discuție comună pe 2 aprilie.

Cotidianul scrie despre „Jocul dublu al lui Igor Dodon și cele două variante de desfășurare a alegerilor anticipate. Publicația reține reacția lui Plahotniuc, una extrem de vehementă la adresa celor din ACUM, care dovedesc faptul că niciun fel de discuție nu poate exista între cele două entități. Astfel, rămân formulele PD-PSRM sau așa-zisul vot tehnic ACUM-PSRM. Interesantă în toate aceste jocuri este poziția lui Igor Dodon, după ce joia trecută a vorbit la o emisiune despre anticipate „în alte condiții”, „condiții pe care să le decidă deputații”, ieri a repetat această idee. Este clar că Dodon se referă la schimbarea sistemului de vot, în condițiile în care mixtul a dezavantajat în mod clar socialiștii, scrie Cotidianul.  Potrivit autorului, este cu siguranță un semnal pentru cei de la ACUM, însă, Dodon a transmis și un semnal pentru Plahotniuc. A tot repetat varianta dizolvării Parlamentului la 15 aprilie. Una care i-ar conveni perfect PD-ului, pentru că ar însemna că anticipatele se vor desfășura în același timp cu localele”.

Vlad Țurcanu scrie într-un editorial pe Cotidinaul.md despre „o nouă decapitare a elitelor moldovenești, după cea de după război. Doar că în zilele noastre ele sunt desființate prin pervertirea și compromiterea lor. Autorul remarcă faptul că în actual Parlament, în afară de luptătorii pentru dreptate veniți direct din stradă (în minoritate evidentă), în amfiteatrul politic al republicii și-au mai făcut loc o mulțime de personaje care în conștiința publică cu greu se asociază cu binele comun. Dacă ar fi să ne luăm după numărul de deputați cu vederi neo-sovietice perindați prin toate legislaturile, inclusiv aceasta de față, cel mai bine reprezentată a fost și rămâne Transnistria.

Pentru că deputații socialiști, de exemplu, par plămădiți din același aluat cu aceia din sovietul suprem de la Tiraspol. PSRM este Interfrontul în picioare, comentează autorul. Ieșirea în decor a doamnei Tauber a întărit suspiciunea că unii dintre deputați s-ar putea să fi greșit sala și că, poate, locul lor este în altă parte decât în acel spațiu ales în care ar trebui să ajungă oameni cu respect față de lege și cu un comportament public care să nu producă celorlalți jenă și disconfort moral. De aceea, este important ca, în fața provocărilor politice imediate, noua generație de politicieni pro-europeni autentici să gândească și să acționeze pe termen lung, nu impulsiv, de pe o zi pe alta.

Deschide îl citează pe deputatul ACUM, Igor Munteanu, explică logica pe care mizează ei atunci când așteaptă ca alți deputați din Parlament să voteze pachetul antioligarhic. Potrivit lui Igor Munteanu, mulți deputați PSRM sunt conștienți de faptul că o coaliție cu PDM îi va sugruma ca forță parlamentară și - în aceste condiții - o bună parte din aleșii socialiști ar putea vota pachetul antioligarhic.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
24,24
Cer fragmentat
Umiditate:60 %
Vint:5,14 m/s
Wed
17
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău