Cotidianul: „Blatul Plahotniuc – Dodon în alegeri 2019” (Revista presei)

  • 18 Martie 2019 09:40
Cotidianul: „Blatul Plahotniuc – Dodon în alegeri 2019” (Revista presei)

Coaliția PSRM-PDM este posibilă, dar numai dacă sunt oferite garanții, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. Constituirea coaliției de guvernare elimină presiunea unor alegeri anticipate organizate concomitent cu alegerile locale, scrie autorul, care atenționează că o guvernare împreună cu Democrații ar conține multe necunoscute atât vizavi de multiplele slăbiciuni ale Socialiștilor, folosite ca pârghii de presiune, cât și cu privire la strategia de supraviețuire politică a lui Vladimir Plahotniuc și anturajul acestuia. Din punct de vedere practic, pentru a coopera cu Democrații și a evita „capcane”, Socialiștii au nevoie de garanții sub formă de re-distribuirea anumitor instituții de stat și neapărat lichidarea dosarelor penale, scrie expertul.

Cotidianul scrie despre „Blatul Plahotniuc – Dodon în alegeri 2019. Potrivit publicației, cel mai evident exemplu este cel înregistrat în circumscripția 40, în satul Batîr, acolo unde 106 sau 107 voturi ale candidatului socialist Piotr Pușcari au fost pur și simplu șterse, iar în dreptul său a fost trecută cifra 0. Era absolut imposibil ca un candidat clasat pe locul 2, înaintat de un partid care a obținut 95 de voturi în acea secție de votare, să nu fie votat de absolut nimeni, comentează autorul.

Orice partid, candidat sincer, care a luptat în condiții de concurență, fie ea și inegală, s-ar fi bătut pentru mandatul său. Ar fi depus contestații, ar fi cerut renumărare de voturi. Contestația nu a existat însă”, scrie Cotidianul, subliniind că în acea circumscripție a câștigat Dumitru Diacov, cel mai longeviv parlamentar din R. Moldova. Totodată, autorul subliniază că această „cooperativa era posibilă nu doar pentru că membrii ei erau puternici și între ei existau neînțelegeri. Ci și pentru că restul competitorilor erau mult prea slabi, neinteresați sau neprofesioniști”, referindu-se la candidata blocului ACUM, Domnica Manole.

Tribuna scrie că „probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate nu poate fi exclusă, în condițiile în care, cel puțin deocamdată, nu se întrevede nici o posibilă coaliție majoritară. Publicația consideră că astfel, cel mai avantajat de alegeri parlamentare anticipate pare Partidul Democrat, mai ales dacă acestea vor avea loc concomitent cu cele locale generale. În acest caz, exponenții democraților ce vor candida pentru funcțiile locale vor „trage” după ei tot partidul. Ar putea fi avantajați de anticipate și socialiștii, citim pe site-ul Tribuna, care ar putea pretinde și la voturile alegătorilor Partidului Comuniștilor și „Partidului Nostru” și de faptul că nu au făcut coaliție cu democrații. În opinia publicației, eventualele alegeri anticipate ar putea să-i dezavantajeze pe cei din blocul ACUM.

Ziarul de Gardă citează scrisoarea deschisă adresată de Mihai Ghimpu către Plahotniuc: „Ai ajuns unde ai vrut și ai ce ți-ai dorit: miliarde și întreaga putere”, în care liderul PL face o retrospectivă a perioadei când PL și PDM făceau parte din alianța de guvernare. Vădit supărat pe faptul că zilele trecute instanța de judecată a pus sechestru pe casa părintească a familiei sale, Ghimpu îi reproșează lui Plahotniuc că timp de patru ani în care PDM s-a aflat la putere, miliardul furat nu a fost întors, cei implicați în frauda bancară au ajuns în funcții de răspundere, iar partenerii europeni și-au pierdut încrederea în R. Moldova, scrie Ziarul de Gardă.

 

 

   

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău