Cotațiile țițeiului au scăzut cu 15% într-o singură ședință, investitorii anticipând noi restricții, odată cu apariția variantei Omicron

  • 03 Decembrie 2021 13:29
Cotațiile țițeiului au scăzut cu 15% într-o singură ședință, investitorii anticipând noi restricții, odată cu apariția variantei Omicron

Cotațiile țițeiului au scăzut cu 15% într-o singură ședință, investitorii anticipând noi restricții, odată cu apariția variantei Omicron, se arată într-un comunicat al brokerului de burse internaționale XTB România, remis, vineri, AGERPRES.

Astfel, riscul de fi impuse restricții suplimentare, similare cu cele de la primul lockdown, a afectat dorința de cumpărare a investitorilor. Dacă vaccinurile actuale se dovedesc a fi ineficiente împotriva Omicron, călătoriile vor fi reduse, zborurile vor fi suspendate, oamenii vor rămâne acasă și cererea de petrol va scădea. Dacă ne uităm la Austria, unde a fost introdus un alt lockdown, mobilitatea a scăzut cu mult sub nivelurile pe care le-am observat acum câteva săptămâni sau chiar înainte de primul val al pandemiei, susțin analiștii

Majoritatea populației ar prefera petrol mult mai ieftin, dar nu și OPEC+ (cele 13 țări membre ale OPEC plus alte 10 țări exportatoare de petrol). Dacă grupul deja vede o supraoferta clară de petrol în Q1 2022, atunci, motivat de o scădere suplimentară a cererii din cauza Omicron, OPEC+ ar putea iniția și alte măsuri.

"Vom plăti mai puțin la benzinării? Probabil da! Cu toate acestea, trebuie amintit că prețul benzinei nu depinde numai de prețul petrolului. Componentele prețului benzinei și motorinei sunt în majoritatea cazurilor: petrolul nerafinat, marja de rafinare, distribuția și marketingul, impozitele", arată analiștii XTB.

În Statele Unite, ponderea țițeiului în costul combustibilului este de până la 50%. Pe de altă parte, în țările care nu produc petrol, costurile de distribuție și taxele reprezintă o pondere mult mai mare.

Prin urmare, chiar dacă prețurile sunt acum cu 25% mai mici în comparație cu vârful actual al pieței, prețurile la combustibil vor scădea cu doar câteva procente. De aceea, unele țări decid să ia alte măsuri, precum reducerea TVA-ului sau a accizelor.

Sezonalitatea indică o cerere limitată la începutul noului an. Într-un astfel de caz, dinamica tendinței de creștere ar fi oricum încetinită. De aceea, nu ar trebui să ne așteptăm la eforturi majore din partea OPEC+. Pe de altă parte, grupul ar dori să mențină prețurile în jur de 70-80 de dolari pe baril, ceea ce permite planificarea pe termen lung a viitoarelor proiecte de exploatare. Prin urmare, în viitor, ar trebui să ne așteptăm la acțiuni suplimentare din partea OPEC+, care vor avea ca scop menținerea prețului în acest interval.

Pandemia de coronavirus a schimbat multe lucruri în întreaga lume. Din perspectiva investitorului, volatilitatea de pe piețele financiare nu a fost niciodată atât de mare.

Pe de altă parte, din punctul de vedere al consumatorului, prețurile nu s-au schimbat atât de dramatic într-un timp atât de scurt înainte de COVID-19. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău