Cotațiile la gaze sunt în scădere în Europa

  • 04 Decembrie 2023 18:40
Cotațiile la gaze sunt în scădere în Europa

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au scăzut luni cu până la 5,3%, după două zile de creștere, în condițiile în care cererea redusă de combustibil ajută la protejarea stocurilor, transmite Bloomberg, potrivit Agepres.

În jurul orei 2:25 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință în Europa, cotațiile futures la gaze naturale cu livrare în luna ianuarie erau în scădere cu 3,9%, până la 41,78 euro pentru un Megawatt-oră.

Piața este din nou încrezătoare că Europa va termina iarna cu rezerve suficiente de gaze în condițiile în care prețurile au înregistrat o variație limitată, în pofida temperaturilor scăzute. Pe ansamblu, cererea de gaze se dovedește a fi una redusă în contextul unui mediu macroeconomic pesimist, ceea ce sugerează că perspectivele unei creșteri semnificative a consumului din partea clienților industriali sunt reduse în viitorul apropiat.

Chiar dacă cererea din partea sectorului industrial și-a revenit cu 9% față de situația din luna noiembrie a anului trecut, când prețurile record la gaze au forțat clienții industriali să își diminueze consumul pe timpul iernii, este în continuare sub 22% sub media multianuală pentru acest moment al anului, subliniază Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Este posibil ca prețurile să continue să scadă, până sub pragul de 40 de euro pentru un Megawatt-oră, "având în vedere creșterea puternică a producției de energie eoliană și revizuirea în sus a temperaturilor", susțin și analiștii de la EnergyScan.

Potrivit firmei de prognoze meteo Maxar Technologies Inc, vremea în regiunea cuprinsă între Londra și Berlin urmează să se îmbunătățească spre sfârșitul săptămânii. Asta va pune continentul într-o poziție confortabilă pentru cea de-a doua iarnă fără gaze naturale rusești. Până acum cantitățile de gaze scoase din depozite au fost mai mici comparativ cu situația din anii anteriori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
8
Wed
5
Thu
2
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău