Cotația barilului de țiței Brent a depășit 120 de dolari, după decizia Arabiei Saudite de a majora prețurile

  • 06 Iunie 2022 11:41
Cotația barilului de țiței Brent a depășit 120 de dolari, după decizia Arabiei Saudite de a majora prețurile

Prețul petrolului a crescut luni, cotația barilului de țiței Brent depășind 120 de dolari, după ce Arabia Saudită a majorat prețurile pentru țițeiul său vândut în iulie, indicând o ofertă restrânsă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Decizia surprinzătoare a Arabiei Saudite vine după ce săptămâna trecută grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a decis să majoreze în iulie și august producția cu 50% mai mult decât estimaseră anterior, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar.

În jurul orei 03:43 GMT, cotația barilului de țiței Brent a crescut cu 0,91 dolari, sau 0,8%, până la 120,63 dolari, după ce pe parcursul ședinței de tranzacționare atinsese chiar și nivelul de 121,95 dolari, extinzând creșterea de 1,8% de vineri.

De asemenea, cotația barilului de țiței U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 0,93 dolari, sau 0,8%, până la 119,80 dolari, după ce anterior atinsese nivelul de 120,99 dolari, extinzând creșterea de 1,7% de vineri.

Arabia Saudită a majorat prețul țițeiului Arab Light în Asia cu 6,50 dolari față de nivelul mediu al cotațiilor de referință din Oman și Dubai, a anunțat duminică compania de stat Aramco. Este cel mai ridicat nivel din mai, când piața era afectată de temerile privind întreruperea livrărilor de petrol din Rusia.

Producătorii de țiței "bat fierul cât e cald", iar majorarea cererii de combustibil în SUA pe perioada verii și atenuarea restricțiilor din China vor menține probabil prețurile ridicate, susține Avtar Sandu, director în cadrul Phillip Futures în Singapore.

Separat, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că firma italiană Eni și cea spaniolă Repsol ar putea începe luna viitoare transportul de petrol din Venezuela în Europa, pentru a compensa declinul livrărilor din Rusia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău