Costurile estimate pentru construcția penitenciarului din Chișinău s-au majorat cu 12,3 milioane de euro

  • 27 Mai 2022 11:54
Costurile estimate pentru construcția penitenciarului din Chișinău s-au majorat cu 12,3 milioane de euro

Costurile estimate pentru construcția penitenciarului din Chișinău s-au majorat cu 12,3 mil. euro, iar din bugetul de stat vor fi suportate cheltuieli suplimentare sub formă de dobânzi de 27,7 mii euro pentru deservirea împrumutului, din cauza tergiversării implementării proiectului. Constatările au fost făcute de Curtea de Conturi în Raportul de audit al performanței Proiectului ”Construcția penitenciarului din Chișinău”, transmite Bizlaw.md.

Pentru evaluarea performanței Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, auditul public extern a supus verificării acțiunile întreprinse de către instituțiile responsabile pentru implementarea proiectului și valorificarea resurselor financiare alocate în perioada 2014-2021, notează sursa citată

Observațiile auditului mai relevă că problemele și deficiențele, care au afectat implementarea eficientă și eficace a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, se referă la:

  • Nestabilirea atribuțiilor și responsabilităților Ministerului Justiției, precum și a competențelor Administrației Naționale a Penitenciarelor asupra activității Unității de implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău (UIP) în cadrul proiectului;
  • Instituirea cu întârziere a UIP și selectarea în cadrul concursurilor de suplinire a funcțiilor vacante a unor persoane care nu au întrunit unele criterii de calificare;
  • Nefuncționalitatea grupului de lucru pentru achiziții și incapacitatea funcțională a UIP de a asigura realizarea activităților proiectului, ca urmare a demisiei managerului și a altor angajați ai UIP;
  • Serviciile de asistență tehnică contractate de către UIP în cadrul proiectului au fost necalitative și executate cu întârziere, fapt care nu au contribuit la sprijinirea și consolidarea capacității de management al acesteia.

Potrivit auditului, sistemul de management și control instituit în cadrul Ministerului Justiției și UIP nu a fost pe deplin funcțional și eficient pentru a asigura realizarea obiectivului proiectului și atingerea rezultatului scontat. Lucrările de construcție a penitenciarului încă nu au fost inițiate, deși, potrivit Acordului-cadru de împrumut, lucrările de construcție urmau a fi finisate la 31 decembrie 2017, iar darea în exploatare a penitenciarului era planificată pentru luna iulie 2018, termenul de implementare a proiectului urmând să expire la 31 decembrie 2022.

Problematicile și deficiențele constatate de auditul public extern în realizarea activităților proiectului au compromis implementarea integrală a obiectivului planificat, condiționând nivel redus de debursare a resurselor financiare din sursele externe de finanțare ale proiectului. Astfel, din valoarea totală a împrumutului de 49 mil. euro, au fost debursate doar 0,7 mil. euro, sau 1,4%. Soldul valorificat din suma debursată a însumat 0,6 mil. euro, sau 85,7%, soldul nevalorificat însumând 0,1 mil. euro, sau 14,3%.

Nivelul de debursare a resurselor financiare din sursele externe de finanțare ale proiectului constituie doar 2% din valoarea totală, sau 1 mil. euro, iar valorificarea mijloacelor din toate sursele de finanțare ale proiectului constituie 3%, sau 1,7 mil .euro, din lipsa progreselor în inițierea lucrărilor de construcție.

Deficiențele constatate în implementarea proiectului au condiționat majorarea costurilor estimate pentru construcția penitenciarului cu 12,3 mil. euro, suportarea cheltuielilor din bugetul de stat sub formă de dobânzi de 27,7 mii euro pentru deservirea împrumutului, precum și creșterea cheltuielilor pentru salarizarea personalului UIP cu 7 mil.lei, urmare a prelungirii de către BDCE a termenului proiectului.

Curtea de Conturi a concluzionat că acțiunile întreprinse de către instituțiile responsabile nu au contribuit în mod eficient și eficace la implementarea Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, ceea ce afectează realizarea obiectivului Guvernului privind îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Proiectul „Construcția penitenciarului din Chișinău” a fost inițiat în anul 2013, fiind finanțat prin intermediul următoarelor surse: (i) Acordul-cadru de împrumut, în valoare de 49 mil. euro; (ii) Acordul de contribuție, în valoare de 1 mil. euro și (iii) Contribuția Guvernului Republicii Moldova, în valoare de 6,8 mil. euro. În totalul surselor de finanțare și al costurilor proiectului de 56,8 mil. euro, ponderea majoră revine împrumutului de 86,3% (49,0 mil. euro), urmată de contribuția Guvernului de 11,9% (6,8 mil. euro) și grantul de 1,8% (1 mil. euro).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău