Costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea atinge trei miliarde de euro

  • 11 Ianuarie 2023 13:04
Costul public al Jocurilor Olimpice de la Paris ar putea atinge trei miliarde de euro

Curtea de Conturi din Franța a indicat marți, 10 ianuarie, că investiția publică pentru organizarea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, din 2024, ar putea ajunge în final la aproximativ trei miliarde de euro, informează AFP, citat de Agerpres.

"Jocurile, în general, sunt adesea subiectul unor excese bugetare care subminează încrederea cetățenilor în oportunitatea găzduirii unor astfel de evenimente", a declarat în fața senatorilor francezi Pierre Moscovici, fostul ministru al Economiei, aflat în prezent la conducerea Curții de Conturi.

Acesta a estimat "în jur de trei miliarde de euro" suma la care ar putea ajunge "costul public" al Jocurilor Olimpice (stat și comunități) după "luarea în considerare a cheltuielilor fiscale, de securitate, sanitare și de transport".

În prezent, acest cost este de "2,4 miliarde de euro", potrivit lui Pierre Moscovici.

În această etapă, Comitetul de organizare și-a majorat bugetul (96% privat) cu 10%, la 4,4 miliarde de euro, iar Solideo (compania de livrare a lucrărilor olimpice) are un buget de 4,4 miliarde de euro, a cărui pondere publică este estimată la 1,870 miliarde.

"Nu am văzut nicio deviere semnificativă", le-a spus Pierre Moscovici senatorilor. "Este tensionat, dar jucabil', spusese el cu puțin înainte, în timpul unei prezentări a acestui raport în fața presei.

Pierre Moscovici a prezentat marți schița raportului său despre Olimpiadă în fața Comisiei pentru Cultură și Educație a Senatului francez. Însă audierea sa în Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului, a fost amânată din cauza unei probleme tehnice la votul în hemiciclu, unde dezbaterea pe subiect se anunță animată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău