Costa Rica solicită 1,75 miliarde dolari FMI pentru a combate criza

  • 30 August 2020 11:37
Costa Rica solicită 1,75 miliarde dolari FMI pentru a combate criza

Guvernul din Costa Rica a anunțat că a solicitat Fondului Monetar Internațional un instrument de asistență financiară în sumă de 1,75 miliarde dolari pentru a combate criza provocată de pandemia COVID-19, informează agenția EFE, preluat de Agerpres.

Președintele Băncii Centrale din Costa Rica, Rodrigo Cubero, și ministrul Finanțelor, Elian Villegas, au trimis o scrisoare directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, pentru a solicita "începerea negocierilor pentru un acord de asistență financiară pe trei ani în cadrul unui instrument de servicii extinde, în valoare de circa 1,75 miliarde dolari", conform unui comunicat oficial.

"Acordul ar oferi o ancoră politică planurilor noastre de consolidare fiscală pentru perioada necesară în vederea obținerii unui excedent primar și situării datoriei pe o clară traiectorie descendentă, în plus față de faptul că este necesar pentru a asigura o viguroasă recuperare economică după pandemie și o mai bună traiectorie de creștere economică pe termen mediu", se menționează în scrisoarea Guvernului către FMI.

Conform datelor Băncii Centrale, Costa Rica va suferi o cădere a economiei sale de 5% anul acesta ca urmare a crizei provocate de pandemie, în timp ce deficitul fiscal ar putea ajunge la 9% din PIB și datoria la circa 70% din PIB.

"Acest acord pe termen mediu cu FMI va furniza resurse importante Guvernului Central în condiții favorabile și va permite accesul la resurse financiare adiționale din partea organismelor financiare internaționale", a spus ministrul Finanțelor.

 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău