Corupție: UE amenință Ungaria că îi taie 7,5 miliarde de euro din finanțare

  • 18 Septembrie 2022 18:17
Corupție: UE amenință Ungaria că îi taie 7,5 miliarde de euro din finanțare

Comisia Europeană a propus duminică statelor membre să suspende 7,5 miliarde de euro din finanțarea europeană către Ungaria din cauza riscurilor legate de corupție, în așteptarea implementării reformelor, informează France Presse.

„Ungaria s-a angajat să informeze Comisia cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de remediere a situației până la 19 noiembrie. Vom reevalua situația și vom acționa în consecință", a declarat comisarul UE pentru buget Johannes Hahn într-o conferință de presă.

În aprilie, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei o procedură nefolosită până atunci, ce poate duce la suspendarea finanțării europene a cărei utilizare este amenințată de probleme de corupție sau lipsa controlului judiciar într-o țară, transmite Agerpres.

Decizia finală revine Consiliului, instituție ce reprezintă statele membre, care are la dispoziție o lună pentru a decide. Perioada poate fi prelungită cu încă două luni.

În încercarea de a răspunde preocupărilor Bruxellesului, Budapesta a anunțat o serie de măsuri, inclusiv înființarea unei "autorități independente" pentru combaterea corupției și creșterea transparenței în procedurile de achiziții publice.

Budapesta încearcă de asemenea să convingă Bruxellesul să-i deblocheze planul de relansare post-COVID (5,8 miliarde de euro subvenții). Ungaria este singura țară din UE al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleași motive legate de respectarea statului de drept, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău