Corupție în Spania: 40 de persoane, deferite justiției

  • 06 Martie 2015 08:39
Corupție în Spania: 40 de persoane, deferite justiției

Un magistrat spaniol a trimis joi în fața justiției 40 de persoane, printre care trei foști trezorieri ai Partidului Popular (PP) inculpați într-o afacere de corupție a unor aleși, scandal cu care dreapta se confruntă de peste șase ani.

Judecătorul Pablo Ruz de la Audiencia Nacional, tribunal specializat în tratarea dosarelor complexe, a închis un aspect al anchetei asupra afacerii numite 'Gürtel', referitoare la o perioadă între 1999 și 2005, trimițând în justiție 40 de persoane, printre care trei foști trezorieri ai PP - Luis Barcenas, Alvaro Lapuerta și Angel Sanchis -, alături de aleși și conducători de întreprinderi.
 
Afacerea, cu privire la generozitatea de care au beneficiat o serie de aleși în schimbul unor contracte, afectează Madridul și două orașe din vecinătate, Pozuelo și Majadohanda, precum și stațiunea balneară Estepona.
 
Ea lovește mai ales în Partidul Popular, aflat la putere din 2011, înaintea unor numeroase scadențe electorale, printre care municipale și regionale parțiale în mai și legislative la sfârșitul anului - în timp ce campania este axată pe cele două subiecte care provoacă îngrijorare maximă în rândul electoratului: șomajul și corupția.
 
Acest partid, fără a fi pus sub acuzare direct, este cercetat pentru că a profitat de fonduri cu origine ilicită, în legătură cu deturnarea de fonduri pusă la cale de un primar din Pozuelo. În principiu, el va trebui să restituie sumele încasate necuvenit, iar judecătorul i-a fixat o cauțiune de 245.000 de euro.
 
Ancheta a dus, de asemenea, la demisia la sfârșitul lui noiembrie 2014 a ministrului sănătății, Ana Mato, cercetată fără a fi urmărită penal pentru că a profitat de banii obținuți ilegal de fostul ei soț, Jesus Sepulveda, fostul primar din Pozuelo trimis în justiție.
 
Numele Anei Mato a fost citat în dosar în ajunul unei intervenții foarte așteptate în parlament a premierului Mariano Rajoy cu privire la corupția care afectează în Spania atât dreapta, cât și stânga, dar și sindicate, artiști și chiar pe un ginere al fostului rege Juan Carlos.
 
Principalul acuzat în acest aspect al afacerii Gürtel, fostul trezorier al PP Luis Barcenas - de asemenea anchetat în alte aspecte ale cazului - trebuie să plătească o cauțiune civilă de 88 de milioane de euro. Omul de afaceri acuzat că a pus în funcțiune sistemul, Francisco Correa, are de achitat o cauțiune de 60 de milioane de euro.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău