Corupție în PE: Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, inculpat și închis

  • 11 Februarie 2023 15:40
Corupție în PE: Eurodeputatul belgian Marc Tarabella, inculpat și închis

Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost inculpat în special pentru "corupție", apoi plasat în detenție preventivă, sâmbătă, în ancheta privind suspiciuni de ingerință a Qatarului și Marocului în decizii ale Parlamentului European, a anunțat parchetul federal din Belgia, scrie Agerpres.

Europarlamentarul socialist de 59 de ani a fost închis după inculparea sa pentru "corupție", "spălare de bani" și "participare la o organizație criminală", a precizat pentru AFP Eric van der Sijpt, purtător de cuvânt al parchetului federal.

Alte trei persoane, între care eurodeputata elenă Eva Kaili, au fost deja încarcerate în acest scandal care a izbucnit la 9 decembrie și care a dus la un val de rețineri la Bruxelles.

În acea zi, anchetatorii belgieni au confiscat circa 1,5 milioane de euro bani lichizi în sacoșe sau valize descoperite la domiciliile din Bruxelles deținute de Eva Kaili și Pier Antonio Panzeri.

Acesta din urmă, fost eurodeputat italian, suspect-cheie în dosar, a recunoscut în ianuarie că a orchestrat această fraudă. El a încheiat un acord cu acuzarea care prevede o pedeapsă cu închisoarea limitată la un an cu executare în schimbul unor declarații precise despre fraudă și persoanele implicate.

Conform presei belgiene, Panzeri l-a acuzat pe Tarabella în fața anchetatorilor în decembrie la scurt timp după reținerea sa. El a afirmat că i-a transferat "între 120.000 și 140.000 de euro" în mai multe rânduri pentru ajutorul său în dosarele legate de Qatar.

Marc Tarabella a negat orice neregulă și cere să poată fi audiat pentru a oferi explicații.

Justiția belgiană a fost nevoită să aștepte sfârșitul procedurii de ridicare a imunității în Parlamentul European, la 2 februarie, pentru a lua în considerare orice măsură coercitivă.

În aceeași anchetă, un alt eurodeputat socialist, italianul Andrea Cozzolino, lăsat de asemenea fără imunitate la 2 februarie, a fost arestat vineri în Italia în baza unui mandat de reținere internațional, a confirmat sâmbătă Van der Sijpt pentru AFP.

Justiția belgiană așteaptă acum extrădarea sa

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău