Corupția, principala piedică în calea dezvoltării Republicii Moldova

  • 30 Octombrie 2012 10:15
Corupția, principala piedică în calea dezvoltării Republicii Moldova

Corupția este principala piedică în calea dezvoltării Republicii Moldova și a realizării reformelor proeuropene, în opinia majorității participanților la Forumul Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat săptămâna trecută la Berlin, potrivit Asociației pentru Politică Externă.Experții le recomandă autorităților să implementeze cât mai grabnic…

Corupția este principala piedică în calea dezvoltării Republicii Moldova și a realizării reformelor proeuropene, în opinia majorității participanților la Forumul Republica Moldova – Uniunea Europeană, desfășurat săptămâna trecută la Berlin, potrivit Asociației pentru Politică Externă.

Experții le recomandă autorităților să implementeze cât mai grabnic reformele adoptate, în primul rând cele care vizeazăcombaterea corupției și accesul la justiție echitabilă.  

Partenerii europeni ai Republicii Moldova au mari așteptări de la țara noastră în ceea ce privește împlementarea reformelor, care ar permite înregistrarea progreselor în cadrul Acordului cu Uniunea Europeană privind Liberalizarea Regimului de vize și a celui de Liber Schimb, a menționat directorul APE, Victor Chirilă.

Membrul Asociației ADEPT, Corneliu Gurin, a menționat că Parlamentul i-a numit cu mare întârziere pe directorii a trei instituții importante - Serviciul de Informații și Securitate, Comisia Națională pentru Integritate și Consiliul Național Anticorupție. Potrivit expertului, acest fapt le-a permis unor demnitari să-și treacă bunurile pe numele altor persoane.

În opinia lui Corneliu Gurin, pentru a le dovedi atât partenerilor europeni, cât și propriilor cetățeni, că reformele adoptate sunt ireversibile, acestea ar trebui să se soldeze, în timpul apropiat, cu dosare de rezonanță și condamnări ale demnitarilor și magistraților corupți.

Experții au mai remarcat lipsa de refome reale în domeniul Procuraturii, rezistența sitemului de justiție la reforme, precum și lipsa unui cadrul legal care să îi protejeze pe așa-numiții avertizori de integritate, adică persoanelor care le oferă autorităților informații despre demnitarii corupți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău