Corpul judecătoresc din R. Moldova insistă să fie păstrată procedura de alegere a președintelui CSM din rândul judecătorilor

  • 20 Mai 2020 11:11
Corpul judecătoresc din R. Moldova insistă să fie păstrată procedura de alegere a președintelui CSM din rândul judecătorilor

Corpul judecătoresc din Republica Moldova insistă să fie păstrată procedura de alegere a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor și nu al profesorilor titulari. Opinia a fost exprimată de către președintele Asociației Judecătorilor din Moldova, Vladislav Clima, în cadrul consultărilor publice organizate de Parlament pe marginea proiectului de modificare a legii cu privire la CSM, transmite portalul Bizlaw.md.

Vladislav Clima a subliniat că CSM ar trebui condus de către un judecător, deoarece acesta ar cunoaște mai bine situația din interiorul sistemului. Potrivit lui, magistrații subscriu standardelor internaționale, potrivit cărora majoritatea într-un consiliu juridic trebuie să fie din rândul judecătorilor.

Amintim că Parlamentul a votat în prima lectură o inițiativă a președintelui Igor Dodon, potrivit căreia președintele CSM poate fi ales din rândul tuturor membrilor, nu doar a judecătorilor desemnați în Consiliu. Asta în contextul în care a fost majorat numărul profesorilor titulari în cadrul CSM, de la 3 la 5, care au fost desemnați de Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău