Corpul Administrativ al Facultății de Teologie din Iași, în vizită la Mitropolia Basarabiei. Delegația a fost întâmpinată cu căldură de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru

  • 05 Februarie 2023 09:45
Corpul Administrativ al Facultății de Teologie din Iași, în vizită la Mitropolia Basarabiei. Delegația a fost întâmpinată cu căldură de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru

Miercuri, 1 februarie 2023, o delegație academică de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, formată din Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan, decanul facultății, Conf. univ. dr. Constantin Iulian Damian și Pr. Lect. Dr. Paul-Cezar Hârlăoanu, a făcut o vizită de lucru la sediul Mitropoliei Basarabiei din Chișinău.

Delegația a fost întâmpinată cu căldură de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru, de către Părintele Arhidiacon Maxim Sturza și de către Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, care a avut o întrevedere cu aceștia. Scopul vizitei a fost discuția unui spectru larg de subiecte care vizează, în mod special, colaborarea academică cu privire la noua Facultate de Teologie Ortodoxă înființată la Chișinău prin Extensiunea UAIC și de a consolida relațiile dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și Mitropolia Basarabiei.

Acest eveniment productiv reflectă angajamentul celor două instituții de a lucra intens împreună pentru dezvoltarea școlii teologice din Chișinău și revitalizarea vieții spirituale și culturale a Bisericii Ortodoxe din Basarabia. Suntem siguri că această colaborare va duce la realizarea unor proiecte importante în domeniul cercetării științifice și academice, respectiv va facilita accesului tinerilor din Republica Moldova la un program de studiu de licență performant.

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, a mulțumit oaspeților pentru vizită, apreciind eforturile Universității Alexandrul Ioan Cuza din Iași și a corpului didactic al Facultății de Teologie ”Dumitru Stăniloae” de a lansa, cu ajutorul lui Dumnezeu, programul de studii începând cu toamna anului curent.

Amintim că, înainte de a fi închisă de regimul comunist din Republica Moldova, la Chișinău a existat o Facultate de Teologie Ortodoxă, care a fost un important centru de formare a clericilor și intelectualilor ortodocși. Această instituție a jucat un rol crucial în menținerea și transmiterea identității, tradiției și culturii bisericești în regiune. Din păcate, în anii 1950, facultatea a fost închisă și activitățile sale au fost întrerupte pentru o perioadă lungă de timp.

Însă, la inițiativa Mitropoliei Basarabiei, datorită intervenției și implicării Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, cu sprijinul Universității ieșene și al Universității de Stat din Moldova, acum există o nouă Facultate de Teologie Ortodoxă înființată la Chișinău prin Extensiunea UAIC, care își propune să readucă acea tradiție și să asigure viitoarei generații de tineri acces la o educație teologică de calitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău