Coronavirusul favorizează creșterea criminalității cibernetice (Europol)

  • 06 Octombrie 2020 09:13
Coronavirusul favorizează creșterea criminalității cibernetice (Europol)

Pandemia de COVID-19 a favorizat creșterea criminalității cibernetice în întreaga Europă, în special conținuturile de pornografie infantilă și escrocheriile online, a anunțat luni Agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii (Europol), citată de AFP, preluat de Agerpres.

'Delincvenții au exploatat rapid pandemia pentru a ataca persoane vulnerabile' într-un context în care izolarea la domiciliu a determinat utilizatorii să recurgă la internet 'la o scară nemaivăzută până în prezent', specifică Europol într-un comunicat.

Astfel, înșelătoriile online 'au devenit o strategie ideală pentru infractorii cibernetici, aceștia căutând să vândă articole care, potrivit lor, ar preveni sau ar vindeca de COVID-19', notează Agenția cu sediul La Haga, care publică anual un raport cu privire la criminalitatea cibernetică.

Înșelăciunea prin e-mailurile de tip phishing rămâne o 'amenințare eficientă', infractorii utilizând metode din ce în ce mai 'sofisticate' în materie, potrivit Europol.

În perioada de apogeu a crizei, agenția a observat de asemenea o 'creștere importantă' a materialelor online ce conțineau imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, difuzarea unui astfel de conținut devenind 'chiar mai populară decât de obicei' din cauza restricțiilor de călătorie.

'Pandemia de coronavirus a încetinit numeroase aspecte ale vieții noastre normale. Dar din păcate aceasta a accelerat activitatea infracțională online', a reacționat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, citată în comunicat.

'Crima organizată exploatează entități vulnerabile, indiferent dacă este vorba de noi șomeri, întreprinderi în dificultate sau și mai rău copii', a adăugat ea, subliniind 'urgența' pentru Uniunea Europeană de a intensifica lupta împotriva criminalității cibernetice. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău