Coronavirus: Ursula von der Leyen face apel la statele UE să doneze Ucrainei o parte din vaccinuri

  • 08 Februarie 2021 16:07
Coronavirus: Ursula von der Leyen face apel la statele UE să doneze Ucrainei o parte din vaccinuri

Președinta Comisiei Europene a făcut apel luni la țările UE ''să doneze o parte'' din vaccinurile lor împotriva COVID-19, după ce Ucraina s-a plâns că nu a avut acces la acestea, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Le-am cerut țărilor noastre membre să doneze o parte din dozele lor Ucrainei", a declarat Ursula von der Leyen, în timpul unei intervenții televizate la o conferință privind pandemia, organizată la Kiev.

"UE este alături de Ucraina" pentru că "suntem o familie europeană", a dat ea asigurări.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat recent problemele de acces la vaccin în contextul concurenței cu țările bogate. El a făcut apel în special la UE să-și ajute vecinii din est să obțină vaccinuri anti-COVID-19.

Volodimir Zelenski a declarat luni, în cadrul conferinței la care participa Ursula von der Leyen, că Ucraina negocia cu Polonia vecină primirea unor vaccinuri.

Kievul intenționează să-și înceapă campania de vaccinare la începutul lui februarie, imediat ce va primi primul lot de 117.000 de doze de vaccin Pfizer în cadrul programului ONU Covax, care urmează să furnizeze în total acestei țări opt milioane de doze.

Ucraina mizează, de asemenea, pe 12 milioane de doze de vaccinuri dezvoltate de grupurile britanic AstraZeneca și american Novavax și produse de Serum Institute din India.

De asemenea, Ucraina intenționează să achiziționeze între 1,9 și 5 milioane de doze de vaccin chinezesc Sinovac dacă eficacitatea acestuia se confirmă.

Președintele Zelenski a promis să se vaccineze "în direct" pentru "a da exemplu", în contextul în care jumătate dintre ucraineni nu vor să se imunizeze împotriva COVID-19.

În același timp, președintele ucrainean și-a reiterat refuzul de a utiliza vaccinul rus Sputnik V, invocând îndoieli privind eficacitatea sa în pofida publicării de către o mare revistă medicală britanică a unor concluzii favorabile. "Ucrainenii nu sunt cobai umani", a spus el.

Una dintre cele mai sărace țări din Europa, fosta republică sovietică cu 40 de milioane de locuitori și un sistem de sănătate public foarte degradat a înregistrat până în prezent aproape 1,1 milioane de cazuri de COVID-19, din care aproape 24.000 mortale. Partea de est a țării este și teatrul unui conflict armat, în care se confruntă forțele ucrainene și separatiștii pro-ruși.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău