Coronavirus: Un studiu realizat în stațiunea Ischgl demonstrează o imunitate de durată la virusul SARS-CoV-2

  • 18 Februarie 2021 17:04
Coronavirus: Un studiu realizat în stațiunea Ischgl demonstrează o imunitate de durată la virusul SARS-CoV-2

Un studiu realizat pe rezidenții din stațiunea montană Ischgl, considerată cel mai grav focar de coronavirus din Austria, a descoperit că, la cel puțin opt luni după ce au contractat virusul SARS-CoV-2, cei mai mulți dintre localnici și-au păstrat imunitatea dobândită față de maladia COVID-19, au anunțat joi autorii cercetării, informează Reuters.

Această descoperire oferă noi informații despre perioada de menținere a imunității după infectare și sugerează, totodată, că imunitatea de grup ar putea să înceapă să se manifeste mai devreme decât se credea până acum pe scară largă, au declarat autorii studiului.

Principala agenție austriacă de sănătate publică, AGES, consideră că focarul din Ischgl, în care mii de persoane din întreaga Europă au fost infectate, a apărut în februarie 2020, înainte ca primele cazuri de infectare cu noul coronavirus să fie detectate în Austria.

Universitatea Medicală din Innsbruck a realizat în aprilie 2020 un studiu, care a descoperit că 42% din populația din Ischgl avea anticorpi la coronavirus. Un studiu ulterior, realizat în noiembrie 2020 și ale cărui rezultate au fost publicate joi, a descoperit că vasta majoritate a rezidenților care aveau anticorpi în cadrul studiului inițial prezentau anticorpi și în a doua etapă a acestei cercetări.

"Pentru aproape 90% dintre cei testați seropozitiv în aprilie, anticorpii au fost detectați și în noiembrie", a declarat specialista în virusologie Dorothee van Laer, care a participat la realizarea studiului. Noua cercetare a vizat puțin peste 900 de persoane, dintre care 801 au fost incluse și în studiul inițial.

"În pofida unei scăderi ușoare a concentrației de anticorpi, putem să spunem că imunitatea este relativ stabilă", a adăugat ea.

Potrivit Universității Medicale din Innsbruck, studiul său este unul dintre cele mai ample de acest tip și vizează una dintre cele mai îndelungate perioade de monitorizare de până acum, contribuind astfel la obținerea unor răspunsuri la întrebările legate de cât de mult durează imunitatea după infectarea cu SARS-CoV-2.

Noua cercetare sugerează, totodată, că imunitatea de grup începe să se manifeste mai devreme decât au sugerat numeroși alți cercetători, întrucât stațiunea Ischgl s-a confruntat cu un al doilea val mult mai redus de infecții în noiembrie în raport cu orașele comparabile din aceeași regiune.

"Se pare că această situație a imunității, care era cuprinsă între 40% și 50% din populație în noiembrie, protejează cu adevărat populația de infectare", a declarat Dorothee van Laer într-o conferință de presă, adăugând că măsurile de bază privind distanțarea socială au fost adoptate de atunci în Ischgl, precum obligativitatea purtării măștilor sanitare și închiderea barurilor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău