Coronavirus: Ucraina prelungește izolarea până la 31 iulie, după ce relaxarea a condus la o creștere severă a noilor cazuri

  • 17 Iunie 2020 18:23
Coronavirus: Ucraina prelungește izolarea până la 31 iulie, după ce relaxarea a condus la o creștere severă a noilor cazuri

Guvernul de la Kiev a prelungit miercuri până pe 31 iulie izolarea (''carantina adaptivă'') impusă pentru a frâna răspândirea noului coronavirus, ca urmare a creșterii alarmante a noilor îmbolnăviri după primele relaxări ale restricțiilor, a anunțat premierul Denis Șmigal, transmite agenția EFE, preluat de Agerpres.

''Având în vedere creșterea cazurilor de coronavirus, vom extinde aplicarea carantinei adaptive până la 31 iulie'', a declarat Șmigal în timpul unei ședințe de guvern.

El a deplâns faptul că relaxarea restricțiilor antiepidemice a fost interpretată de mulți ucraineni drept o ridicare totală a restricțiilor, astfel că ''astăzi avem un rezultat lamentabil''.

În ultimele șapte zile au fost confirmate în Ucraina 4.835 de noi contaminări, cel mai ridicat bilanț de la începutul epidemiei. ''Înțeleg că oamenii s-au săturat de carantină, dar la ora actuală nu există nicio altă modalitate mai eficientă de a frâna propagarea virusului'', a subliniat șeful guvernului de la Kiev. El și-a îndemnat din nou concetățenii să respecte distanțarea socială, să poarte măști și să aplice regulile de igienă.

''Coronavirusul nu a plecat, amenințarea lui pentru noi toți și pentru tot sistemul sanitar nu a dispărut'', a insistat premierul ucrainean, după ce miercuri au fost confirmate 758 de noi cazuri de COVID-19 și 31 de decese, evoluția ultimelor zile arătând o tendință de agravare a epidemiei.

În luna mai guvernul de la Kiev a extins până pe 22 iunie ''carantina adaptivă'', procedură prin care poate menține sau institui restricții antiepidemice. Începând din 22 mai a început și o relaxare graduală a unora dintre aceste restricții. Au fost astfel redeschise hotelurile (dar nu și restaurantele și piscinele din interiorul lor), grădinițele și creșele, s-a reluat funcționarea normală a transportului public și au fost redeschise 66 de puncte de trecere a frontierelor cu Polonia, Slovacia, România, Ungaria și Republica Moldova.

Conform normelor carantinei adaptive, regiunile mai afectate de epidemie pot decide aplicarea unor restricții mai severe. De asemenea, ieșirea treptată din izolare este pusă în aplicare de regiuni în funcție de noile cazuri, de numărul testelor realizate și de numărul de paturi de spital disponibile.

Țară cu circa 40 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat până în prezent 33.234 de cazuri de COVID-19, dintre care 943 de decese.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău