Coronavirus: Testele antigen mai puțin sensibile la Omicron (FDA)

  • 29 Decembrie 2021 08:45
Coronavirus: Testele antigen mai puțin sensibile la Omicron (FDA)

Testele antigen pentru depistarea COVID-19, care au avantajul de a oferi un rezultat în doar câteva minute, sunt mai puțin sensibile la varianta Omicron decât la variantele anterioare, au avertizat marți autoritățile sanitare americane, transmite AFP, citat de AGERPRES.

Aceasta înseamnă că aceste teste au mai multe șanse să indice un rezultat negativ în ciuda unei infecții - faimoasele fals negative - dacă o persoană este infectată cu Omicron.

"Datele preliminare sugerează că testele antigen detectează bine varianta Omicron, dar cu o sensibilitate redusă", a declarat într-un comunicat spus Agenția pentru alimente și medicamente din Statele Unite (FDA).

Agenția a precizat, însă, că va autoriza în continuare utilizarea acestora, urmând instrucțiunile precise de utilizare.

"Dacă o persoană testează negativ cu un test antigen, dar este suspectată că are COVID-19, de exemplu având simptome sau o probabilitate mare de infecție din cauza expunerii, este importantă continuarea cu un test molecular (sau PCR)", potrivit FDA.

Testele antigen detectează antigenii prezenți la suprafața virusului, în timp ce testele PCR caută materialul genetic al virusului. Primele erau deja mai puțin sensibile decât cele din urmă, amintește agenția.

Iar sensibilitatea lor este acum afectată din cauza numeroaselor mutații ale variantei Omicron.

Cu toate acestea, testele antigen, uneori numite teste rapide, sunt promovate pe scară largă de către experți, deoarece pot fi făcute în mod regulat acasă la un cost mic și astfel ajută la controlul epidemiei.

În Statele Unite, aceste kituri de testare acasă din ce în ce mai populare au lipsit recent, odată cu creșterea bruscă a contaminărilor legate de Omicron și cu sezonul sărbătorilor de sfârșit de an.

Săptămâna trecută, președintele Joe Biden a anunțat achiziționarea a 500 de milioane de teste rapide pentru a fi făcute la domiciliu, care pot fi comandate gratuit de americani printr-un site dedicat, începând din ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău