Coronavirus: Țara Galilor, prima națiune din Regatul Unit care își atinge obiectivul de vaccinare

  • 12 Februarie 2021 14:14
Coronavirus: Țara Galilor, prima națiune din Regatul Unit care își atinge obiectivul de vaccinare

Țara Galilor va fi prima națiune din Regatul Unit care a propus un vaccin anti-COVID-19 tuturor persoanelor de peste 70 de ani și îngrijitorilor acestora, adică 740.000 de persoane, și-a exprimat vineri satisfacția executivul local, citat de AFP, preluat de Agerpres.

Intrată din nou în carantină pentru a stopa un al treilea val foarte virulent de coronavirus, atribuit unei variante mai contagioase apărute în sudul Angliei, Marea Britanie contează pe vaccinarea masivă a populației sale pentru a putea ridica încet-încet restricțiile începând cel mai devreme din luna martie.

Guvernul premierului Boris Johnson și-a stabilit ca obiectiv, pe care este încrezător că-l va atinge, să administreze până la jumătatea lunii februarie, o primă doză de vaccin celor patru prime grupe prioritare, adică aproximativ 15 milioane de persoane din care fac parte vârstnicii de peste 70 de ani, îngrijitorii lor, angajații căminelor de bătrâni și rezidenții acestora.

"Există 740.000 de persoane în Țara Galilor în aceste patru grupe, iar 689.000 dintre ele au fost deja vaccinate până miercuri seara", a indicat premierul galez Mark Drakeford pentru BBC.

"Ne așteptăm, când vom avea cifrele pentru ziua de ieri (joi), să fi depășit de departe pragul de 700.000", a adăugat el. "Știm că toți cei care mai trebuie să fie vaccinați au primit o invitație să vină aici la sfârșitul zilei de vineri sau cel mai târziu în weekend", conform acestuia.

El a subliniat că ritmul de vaccinare se va încetini puțin în cursul următoarelor două săptămâni din cauza scăderii aprovizionărilor cu vaccin, dar se va intensifica în martie.

În total, peste 13,5 milioane de persoane în Regatul Unit au primit deja o primă doză a vaccinului AstraZeneca/Oxford sau Pfizer/BioNTech, cele două administrate în prezent în țară, potrivit cifrelor oficiale publicate miercuri.

Cotidianul The Guardian afirmă totuși vineri, citând un sondaj al asociației profesionale din domeniu, că peste 400.000 de persoane din 656.000 care îngrijesc la domiciliu persoane vârstnice sau vulnerabile nu au primit prima doză de ser.

Dacă pe ansamblul Regatului Unit, britanicii acceptă în general să se vaccineze, reticența este mai mare la minorități. În acest context, Serviciul public de sănătate (NHS) difuzează videoclipuri în diferite limbi sau face apel la celebrități precum starul Elton John pentru a susține campania de imunizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău