Coronavirus: Suedia limitează pentru prima dată reuniunile la maxim opt persoane

  • 16 Noiembrie 2020 18:25
Coronavirus: Suedia limitează pentru prima dată reuniunile la maxim opt persoane

Suedia, care a adoptat o strategie mai puțin strictă ca alte țări în fața pandemiei de COVID-19, a anunțat luni că limitează reuniunile publice la maxim opt persoane în fața creșterii numărului de contaminări, o premieră de la începutul pandemiei, informează AFP,preluat de Agerpres.

Limita de persoane pentru adunări publice, fixată până acum la 50-300 de persoane în funcție de caz, se va reduce la opt timp de o lună, începând din 24 noiembrie, o măsură "foarte intruzivă" și "fără precedent", dar "necesară" pentru a face să scadă curba de infectări, a justificat premierul suedez Stefan Lofven în timpul unei conferințe de presă. "Nu mergeți la sala de fitness, nu mergeți la bibliotecă, nu organizați mese, nici sărbători. Anulați-le!", a îndemnat premierul Suediei.

Aceasta este una dintre rarele restricții decise de respectiva țară scandinavă, a cărei strategie atipică a făcut să fie urmărită cu atenție în ultimele luni peste tot în lume.

Regatul scandinav, cu 10,3 milioane de locuitori, a avut o strategie sanitară fără port de mască, fără carantină sau închiderea magazinelor, însă și-a îndemnat populația să-și limiteze contactele și să lucreze în telemuncă pe cât posibil. Aceste "recomandări" valorează aici cât niște reguli, însă nu sunt însoțite de măsuri coercitive și nici de sancțiuni, exceptând strict cazurile când este depășită limita de persoane în timpul unor reuniuni publice.

Și în sfera privată aceasta din urmă este o recomandare, nu o interdicție în sensul strict al cuvântului.

Restaurantele și barurile vor continua să poată primi mai mult de opt persoane, însă nu mai mult de opt la aceeași masă.

În fața celui de-al doilea val de pandemie, autoritățile suedeze au introdus deja luna trecută noi recomandări regionale mai stricte, ce constau în special în limitarea contactelor în afara gospodăriilor și evitarea locurilor închise. Acum, ele vizează cea mai mare parte a teritoriului suedez.

De asemenea, executivul suedez a anunțat săptămâna trecută interzicerea vânzării de alcool după orele 22:00, până în februarie. În afară de aceasta, la Stockholm și Goteborg (vest), vizitele la căminele de bătrâni - puternic afectate în timpul primului val al pandemiei - sunt din nou interzise.

Bilanțul deceselor a început din nou să se agraveze în ultimele zile în Suedia: vineri, cea mai recentă zi când au fost emise date, au fost anunțate aproape 6.000 de cazuri de contaminări și 42 de decese suplimentare, ceea ce a majorat cifrele totale în Suedia la peste 177.000 de contaminări și 6.164 de morți. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău