Coronavirus/SUA: Americanii susțin restricții de călătorie și la locul de muncă pentru cei nevaccinați (sondaj)

  • 12 Martie 2021 17:21
Coronavirus/SUA: Americanii susțin restricții de călătorie și la locul de muncă pentru cei nevaccinați (sondaj)

Tot mai mulți americani vor să se vaccineze anticoronavirus și, mai mult, o majoritate sunt în favoarea aplicării de restricții la locul de muncă, în viața socială și de călătorie pentru cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, relevă un sondaj Reuters/Ipsos difuzat vineri.

Sondajul efectuat luni și marți pe plan național pe un eșantion de 1.005 americani indică faptul că ritmul vaccinării s-ar putea accelera, în condițiile în care devin disponibile tot mai multe vaccinuri și crește și numărul celor care vor să le fie administrate.

Per total, 54% dintre respondenți au afirmat că sunt "foarte interesați" să se vaccineze. Comparativ, în ianuarie 41% au exprimat același nivel de interes, iar în mai anul trecut, înainte ca vaccinurile să fie puse la punct, acest procent era de 38%.

Interesul față de vaccin a crescut de-a lungul ultimului an în rândul persoanelor albe și al minorităților rasiale, circa 6 din 10 albi și 5 din 10 membri ai grupurilor minoritare manifestând acum un nivel ridicat de interes.

În același timp, 27% dintre participanți au spus că nu sunt interesați să se vaccineze, relativ neschimbat față de sondajul similar realizat în mai.

Totodată, sondajul a indicat că în acest moment o majoritate a americanilor vor să limiteze posibilitățile de contact cu publicul ale celor nevaccinați.

Astfel, 72% dintre americani consideră important să știe "dacă cei din jur s-au vaccinat", iar o majoritate ceva mai mică, 62%, sunt de părere că celor nevaccinați nu ar trebui să li se permită să călătorească cu avionul. Alți 55% apreciază că persoanele nevaccinate nu ar trebui să meargă la sălile de fitness publice, la teatru sau concerte.


În ce privește locul de muncă, 60% dintre americani vor să lucreze la un angajator "care le cere tuturor să se vaccineze anticoronavirus înainte să se întoarcă la serviciu", iar 56% cred că angajații nevaccinați ar trebui să rămână acasă.

Companiile s-ar putea simți presate în scurt timp să răspundă acestor preocupări, notează Reuters, amintind că până în prezent circa 18% din populația SUA a beneficiat de cel puțin o doză de vaccin anticoronavirus, iar președintele Joe Biden a afirmat joi într-un discurs televizat că va da directive statelor ca toți adulții să fie eligibili pentru vaccin, până la 1 mai a.c..

Dr. Amesh Adalja, cercetător senior la Centrul pentru securitatea sănătății Johns Hopkins, a apreciat că răspunsurile la sondaj sunt justificate, având în vedere restricțiile sociale din ultimul an.

"Oamenii își spun: dacă mă vaccinez, viața mea se va schimba. Iar dacă nu te vaccinezi, e alegerea ta. Dar vei avea alt statut, întrucât ai putea fi purtător al acestui virus, așa că l-ai putea transmite altei persoane nevaccinate", a spus acesta.

Rezultatele sondajului indică și o oarecare diferență de vederi în funcție de orientarea politică: republicanii, care s-au arătat în general mai puțin preocupați de coronavirus, au susținut în mai mică măsură decât democrații restricțiile în ce privește locul de muncă și viața socială pentru cei nevaccinați. Totuși, patru din 10 republicani s-au pronunțat pentru restrângerea accesului celor nevaccinați la săli de fitness sau spectacole și cinci din zece pentru obligativitatea vaccinării înaintea călătoriei cu avionul.

Sondajul realizat online are un "interval de credibilitate" de 4 puncte procentuale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău