Coronavirus: Studiu clinic în toamnă pentru un vaccin candidat

  • 31 Martie 2020 10:08
Coronavirus: Studiu clinic în toamnă pentru un vaccin candidat

Compania farmaceutică Johnson&Johnson (J&J) a anunțat luni că a selectat un vaccin candidat pentru noul coronavirus, care urmează să fie testat pe oameni până în septembrie și ar putea fi gata pentru utilizarea de urgență până la începutul anului viitor, informează AFP, preluat de Agerpres.

Grupul american a indicat într-un comunicat de presă că a semnat un acord cu Autoritatea pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată în domeniul Biomedical (BARDA) din Statele Unite, aflat în subordinea Guvernului american, pentru investirea unei sume de 1 miliard de dolari în acest scop.

J&J a început să lucreze în ianuarie la vaccinul experimental, Ad26 SARS-CoV-2, utilizând aceeași tehnologie pe care a folosit-o pentru a dezvolta un vaccin candidat contra Ebola.

Această tehnologie combină virusul unei răceli comune, incapabil să se reproducă, și fragmente de COVID-19, în încercarea de a genera un răspuns imunitar la om.

"Am testat mai multe vaccinuri candidat pe animale pentru a-l selecta pe cel mai bun. A fost nevoie de 12 săptămâni", a declarat pentru AFP Paul Stoffels, director științific la J&J.

Deși până în prezent nu a fost dezvoltat niciun vaccin eficient împotriva unui virus din familia coronavirusului, Stoffels estimează că acest lucru este acum realizabil deoarece echipa care lucrează la acesta este aceeași cu cea care a dezvoltat un vaccin candidat pentru Sindromul Acut Respirator Sever (SARS), în 2002-2003. Activitatea a fost întreruptă când epidemia a fost controlată, după ce a ucis aproape 800 de persoane.

"Chestiunea este aceea de a ști dacă este necesară protecția împotriva infecției sau contra unei forme grave a bolii", a explicat Stoffels. "Pentru multe boli, precum gripa, pentru care există vaccinare anuală, este vorba despre protejarea față de forma severă, nu neapărat împotriva infecției", a adăugat el.

J&J a indicat că este pe cale să își extindă capacitatea de producție globală, în Statele Unite și în alte regiuni, pentru a ajuta la furnizarea a peste un miliard de doze de vaccin la nivel mondial.

De asemenea, compania lucrează la tratamente antivirale contra coronavirusului.

La rândul său, compania farmaceutică americană Moderna, efectuează deja studii clinice pentru vaccinul candidat pe care l-a dezvoltat, la fel ca și grupul chinez CanSinoBIO.

Moderna a început în aceasta lună testele pe oameni și a semnat, de asemenea, un acord cu BARDA, notează Reuters.

BARDA intenționează să sprijine cinci sau șase candidați la vaccin, în speranța de a avea doi sau trei de succes, a declarat directorul BARDA, Rick Bright, într-un interviu telefonic acordat Reuters.

Experții au estimat că ar putea dura 12 până la 18 luni înainte ca un vaccin sigur și eficient să fie aprobat.

"Guvernul și industria lucrează în moduri fără precedent", a spus Bright. Speranța este ca acestea să funcționeze "cât mai repede posibil și să se fabrice destul de multe pentru noi și restul lumii într-un interval de timp foarte scurt", a adăugat el.

Pe lângă investițiile în J&J și Moderna, Bright a declarat că agenția pe care o reprezintă este în discuții cu cel puțin alte doi mari producători de vaccinuri, dar a refuzat să le menționeze numele. BARDA este interesată să lucreze cu o gamă largă de tehnologii de vaccinuri și cu companii care au înregistrat reușite în acest domeniu, a adăugat el. "Sunt implicate multe riscuri în producția unui nou vaccin, există multe riscuri când se lucrează repede", a spus Bright, citat de Reuters. "Oriunde este posibil, trebuie să înțelegem și să reducem acel risc", a subliniat el.

Nu există încă un vaccin sau tratament aprobat pentru COVID-19.

Mai multe tratamente sunt studiate, cum ar fi antiviralul remdesivir, antimalaricul clorochină și derivatul său hidroxiclorochină, însă eficacitatea acestora nu este încă stabilită clar.

Grupuri farmaceutice și laboratoare de cercetare din întreaga lume s-au angajat în cursa pentru dezvoltarea tratamentelor și vaccinurilor împotriva COVID-19, folosind o varietate de tehnologii noi.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău