Coronavirus: Serbia va ridica miercuri starea de urgență, anunță președintele Vucic

  • 04 Mai 2020 10:10
Coronavirus: Serbia va ridica miercuri starea de urgență, anunță președintele Vucic

Parlamentul Serbiei va valida miercuri ridicarea stării de urgență impuse din cauza epidemiei de COVID-19, a declarat duminică președintele Aleksandar Vucic, explicând că rata de infectare în rândul populației s-a redus suficient, transmit DPA și Reuters, preluat de Agerpres.

'Condițiile au fost întrunite (...) Joi nu vor mai exista restricții de deplasare', a precizat Vucic, la o emisiune a postului Pink TV.

Vucic a impus starea de urgență la 15 martie și, în baza acesteia, au fost luate măsuri de distanțare socială și restricții de circulație, inclusiv interdicția de deplasare pe timp de noapte și în weekend.

Armata a fost desfășurată la granițe, în spitale și centre pentru migranți, și pentru ridicarea de spitale de campanie pentru pacienții fără simptome severe.

Vucic a spus că, pentru ca restricțiile să fie ridicate, trebuia ca procentul de infectare cu coronavirus în rândul persoanelor testate să scadă sub 5% timp de cel puțin o săptămână, iar numărul pacienților conectați la ventilatoare să scadă semnificativ.

Serbia a confirmat 9.464 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 193 de decese, dar rata contaminărilor a scăzut sub 5% printre miile de persoane testate zilnic, spun epidemiologii. Duminică au fost raportate 102 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și patru decese.

Serbia va relua săptămâna aceasta serviciile de transport public, inclusiv feroviar. În cursul lunii vor fi reluate și cursele aeriene comerciale.

Centrele comerciale, cafenelele și restaurantele se vor redeschide cu condiția menținerii distanțări sociale.

Epidemiologul Predrag Kon, membru al comitetului de criză responsabil cu combatarea epidemiei, a afirmat că majoritatea măsurilor sanitare și medicale vor rămâne în vigoare. 'Aceste restricții vor înceta (...) însă condițiile pentru o epidemie vor rămâne', a declarat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău