Coronavirus: Ritualurile japoneze de Anul Nou, victime ale pandemiei de COVID-19
-
21 Decembrie 2020 15:53
Un important sanctuar din Tokyo a anunțat luni că își va închide porțile pentru public în seara de Anul Nou pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care siturile religioase din Japonia încearcă să se adapteze pentru a face față unei recrudescențe a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, informează AFP, preluat de Agerpres.
Vizitele în templele budiste și în sanctuarele șintoiste fac parte integrantă din celebrările organizate de Anul Nou în Japonia - cea mai importantă sărbătoare din această țară - fiind marcate prin focuri de artificii și diverse festivități. Unele dintre aceste situri rămân deschise întreaga noapte pentru a permite credincioșilor să sărbătorească la ora 24:00 intrarea într-un nou an.
Mii de persoane din întreaga țară se îndreaptă spre aceste situri în primele trei zile ale lunii ianuarie în căutarea unor binecuvântări pentru anul care începe: 3,18 milioane de japonezi au vizitat sanctuarul Meiji din Tokyo între 31 decembrie 2019 și 3 ianuarie 2020.
Dar, în acest an, sanctuarul șintoist Meiji, unul dintre cele mai importante din Japonia, își va închide porțile în ajunul Anului Nou pentru prima dată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
"Încercăm să evităm formarea unor mulțimi de vizitatori. Am cerut publicului să își amâne vizitele de Anul Nou", a declarat un purtător de cuvânt al sanctuarului.
Decizia a fost luată într-o perioadă în care Japonia se confruntă cu o recrudescență a cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a înregistrat în ultimele săptămâni noi recorduri în privința numărului zilnic de contagieri.
Japonia a fost relativ scutită până acum de pandemia de COVID-19 în comparație cu alte țări, totalizând mai puțin de 3.000 de decese de la debutul pandemiei, potrivit statisticilor oficiale, însă experții medicali afirmă că spitalele nipone sunt pe cale să devină supraaglomerate.
Unele dintre siturile religioase au cerut vizitatorilor să apeleze la rezervări de bilete pentru vizitele de Anul Nou.
Noul coronavirus a cauzat modificări și în cazul altor situri, precum sanctuarul Yasaka din Kyoto, care a înlocuit în prima parte a anului o coardă folosită pentru a trage clopotele cu un sistem electronic, pe care vizitatorii îl activează trecându-și mâinile prin fața unui senzor și care difuzează apoi un sunet de clopot preînregistrat.
Administratorii sanctuarului intenționează acum să dezafecteze acest sistem cu ocazia Anului Nou, temându-se că el va atrage vizitatori curioși și dorind să evite formarea unor grupuri mari de persoane.
"Cerem oamenilor să facă vizite foarte scurte de Anul Nou", a declarat un reprezentant al sanctuarului, care primește de obicei 1 milion de vizitatori în primele trei zile ale lunii ianuarie.
La Tokyo, guvernatorul Yuriko Koike a cerut rezidenților să rămână în casele lor de Anul Nou, iar căile ferate și metroul din metropola niponă și-au suspendat serviciile de noapte.
Sursa:Agerpres