Coronavirus: Restricțiile impuse în Marea Britanie ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer

  • 30 Aprilie 2020 08:27
Coronavirus: Restricțiile impuse în Marea Britanie ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer

Restricțiile impuse în Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19 ar putea duce la 18.000 de decese suplimentare de cancer anul următor din cauza lipsei testării și diagnosticării și amânării tratamentelor, au atras atenția miercuri cercetători citați de dpa, preluat de Agerpres.

Răspunsul la pandemie, care a cuprins suspendarea sau limitarea a diferite servicii spitalicești, inclusiv în domeniul oncologiei, ar putea duce la o creștere cu peste 50% a deceselor de cancer în următoarele 12 luni, conform unui studiu realizat de centrul de cercetări pentru sănătate DATA-CAN și University College London (UCL).

Date colectate de la principalele centre oncologice indică o scădere de 76% a trimiterilor la spitale de specialitate și de 60% a programărilor pentru chimioterapie, de la introducerea măsurilor de distanțare socială în Marea Britanie, la finele lui martie.

"Constatările noastre demonstrează un mare potențial de consecințe neintenționate ale răspunsului la pandemia de COVID-19 și care i-ar putea afecta negativ pe pacienții cu cancer și alte probleme medicale", a subliniat autorul principal al studiului, Alvina Lai, de la Institutul de informatică medicală al UCL, insistând că este "vital ca acești pacienți să fie recunoscuți ca fiind vulnerabili și să beneficieze de o îngrijire adecvată".

"Impactul general al situației de urgență cu COVID-19 asupra deceselor în rândul pacienților cu cancer ar putea fi substanțial", a spus Harry Hemingway, profesor de epidemiologie clinică și directorul Institutului de informatică medicală al UCL.

Acesta a menționat că "sunt mulți factori în ecuație, între care schimbarea rapidă a protocoalelor de diagnosticare și tratament, măsurile de distanțare socială, modificarea comportamentului oamenilor care au nevoie de medic, precum și impactul economic al COVID-19 și decesele ca urmare a contractării COVID-19".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău