Coronavirus: Președintele Franței consideră ''indispensabil'' un moratoriu asupra datoriei țărilor africane

  • 15 Aprilie 2020 09:21
Coronavirus: Președintele Franței consideră ''indispensabil'' un moratoriu asupra datoriei țărilor africane

Un moratoriu asupra datoriei țărilor africane este ''o etapă indispensabilă'' menită să ajute continentul să traverseze pandemia de coronavirus, în așteptarea ștergerii totale a acestei datorii, a afirmat miercuri președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru Radio France Internationale (RFI), informează AFP, preluat de Agerpres.

Macron i-a invitat pe miniștrii finanțelor ai țărilor din G20, care se reunesc miercuri, să ia act de acest moratoriu în condițiile în care pandemia de COVID-19 amenință să debordeze fragilele sisteme de sănătate ale celor mai sărace țări.

Acest moratoriu "este o premieră mondială", a afirmat președintele francez. "Pe timp de criză, trebuie să lăsăm economiile africane să respire și să nu percepem dobânzile de împrumut. Aceasta este o etapă indispensabilă și cred că acesta este un progres formidabil", a spus el.

"În fiecare an, o treime din ceea ce exportă Africa pe plan comercial servește la rambursarea datoriei sale. Este o nebunie! Și această problemă s-a acutizat în ultimii ani", a dezvăluit Macron, amintind că el este "favorabil unei inițiative de anulare masivă a datoriei".

"Trebuie în mod categoric să ajutăm Africa să-și consolideze capacitățile de a răspunde la șocul sanitar și trebuie mai ales să o ajutăm pe plan economic", a insistat Macron.

Chiar dacă, până acum, pandemia pare să fi lovit Africa mai puțin decât restul lumii, președintele francez a îndemnat la prudență. "Nu sunt nici prăpăstios, dar nu vreau să fiu nici naiv. Astăzi, este o certitudine că acest virus afectează toată lumea", a spus Macron.

"Am vorbit mult cu partenerii mei africani, ca ei să decidă măsuri de izolare cât mai ferme și să întârzie epidemia: cu cât mai mult o întârzie, cu atât mai mult europenii vor fi în situația în care să-i poată ajuta, pentru că vârful epidemiei nu va fi în același moment", a continuat Emmanuel Macron.

El a pledat pentru o mobilizare a tuturor instituțiilor internaționale și a fondurilor private pentru elaborarea rapidă a unui tratament și unui vaccin contra COVID-19.

În acest sens, potrivit lui Macron, "în situația, în ziua când va exista un tratament, acesta trebuie să devină accesibil pentru continentul african în același timp când va fi accesibil la noi. Deci, fără povești despre proprietate intelectuală, întârzieri, bani: trebuie să putem face aceasta. Același lucru este valabil și în cazul unui vaccin", a conchis președintele francez.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău