Coronavirus: Premierul italian Mario Draghi cere Uniunii Europene să accelereze reacția la epidemie

  • 04 Martie 2021 10:48
Coronavirus: Premierul italian Mario Draghi cere Uniunii Europene să accelereze reacția la epidemie

Premierul Italiei, Mario Draghi, i-a cerut miercuri președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să accelereze reacția Uniunii la epidemia de coronavirus, în special în privința vaccinurilor, transmite AFP, preluat de Agerpres.

"Obiectivul prioritar de a apăsa accelerația reacției europene la COVID-19, în special în ceea ce privește vaccinurile, a fost în centru schimbului de puncte de vedere", arată un comunicat al cancelariei prim-ministrului după o convorbire telefonică a celor doi lideri.

Într-un mesaj pe Twitter, von der Leyen a afirmat doar că a discutat cu Draghi despre "cooperarea la producția și distribuția vaccinurilor".

Întârzierile livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului sunt criticate de mai multe țări membre ale UE, consemnează AFP. Comisia Europeană a organizat achiziția în comun a vaccinurilor.

Un alt subiect abordat în dialogul cu Draghi a fost pregătirea componentei italiene a relansării după epidemie, pentru care Roma trebuie să primească de la Bruxelles peste 200 de miliarde de euro, a mai comunicat președinta Comisiei.

Economia italiană este a treia ca mărime din zona euro și a fost afectată grav de epidemie. Italia trebuie să prezinte până la 30 aprilie planul de cheltuieli în cadrul pachetului european de relansare.

În convorbirea telefonică a mai fost vorba, potrivit conducerii italiene, și despre "necesitatea unei gestionări europene a fluxurilor migratorii, cu scopul de a crește proporția între responsabilitate și solidaritatea statelor membre".

În 2016-2017, în Italia au ajuns pe mare circa 300.000 de migranți, iar unele partide au acuzat UE de lipsă de solidaritate. În anii următori, bilanțurile au fost reduse - 11.471 sosiri în 2019 și circa 35.000 în 2020.

Draghi, fost președinte al Băncii Centrale Europene, conduce în prezent o coaliție eterogenă de partide italiene care acoperă întreg spectrul politic de la stânga până la extrema dreaptă. Una din formațiunile care asigură majoritatea parlamentară este Liga conservatoare al cărei lider, Matteo Salvini, s-a opus și în trecut, în calitate de prim-ministru și ministru de interne, intrării migranților în Italia.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău