Coronavirus: Pierderea gustului și a mirosului, simptome-cheie ale COVID-19 (studiu)

  • 01 Aprilie 2020 10:41
Coronavirus: Pierderea gustului și a mirosului, simptome-cheie ale COVID-19 (studiu)

Pierderea simțului mirosului, dar și a gustului, ar fi un mod eficient prin care o persoană poate suspecta că are COVID-19, conform unei analize a datelor colectate prin intermediul unei aplicații axată pe simptome, dezvoltată de oameni de știință britanici cu intenția de a ajuta la monitorizarea pandemiei provocate de noul coronavirus, relatează miercuri Reuters.

Aproape 60% dintre pacienții confirmați ulterior cu COVID-19 au raportat pierderea mirosului și gustului, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testați negativ, au demonstrat datele analizate de cercetători.

Aceste rezultate, care au fost publicate online dar nu au fost supuse procesului de evaluare inter pares, au dat rezultate mult mai exacte în prezicerea unui diagnostic pozitiv de COVID-19 în comparație cu febra auto-raportată, a indicat un grup de cercetători de la King's College London.

Dintre cele 1,5 milioane de persoane care au utilizat aplicația în perioada 24-29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul acesteia. Dintre aceștia, 1.702 au raportat de asemenea că au fost testați pentru COVID-19, 579 având rezultate pozitive și 1.123 rezultate negative.

Pe baza tuturor datelor colectate, echipa de cercetători a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinație de simptome - variind de la pierderea mirosului și gustului, până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, dureri abdominale și pierderea poftei de mâncare - a fost cea mai exactă în prezicerea infecției cu COVID-19.

"Atunci când sunt combinate cu alte simptome, persoanele cu pierderea mirosului și gustului par a fi de trei ori mai predispuse să fi contractat COVID-19, conform datelor noastre și, prin urmare, ar trebui să se auto-izoleze timp de șapte zile pentru a reduce răspândirea bolii", a declarat Tim Spector, profesor la King's College London și conducător al studiului.

Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicației și care nu fuseseră încă testate pentru COVID-19 și a constatat că aproape 13% este posibil să fie infectate. Acest lucru ar sugera că este posibil ca aproximativ 50.000 de oameni din Marea Britanie să prezinte infecții cu COVID-19 încă neconfirmate, a estimat Spector.

Medici specialiști în otorinolaringologie (ORL) francezi au avertizat la jumătatea lunii martie asupra pierderii mirosului ca simptom asociat, în opinia acestora, bolii provocate de noul coronavirus, pe cele cunoscute, asociate COVID-19, precum febra, tusea sau dispneea (greutate în respirație). Șeful Direcției pentru Sănătate din Ministerul francez de resort, Jerome Salomon, a declarat că este vorba despre o ''dispariție bruscă a mirosului'', dar fără nas înfundat, câteodată însoțită de o dispariție a gustului (ageuzie). În cazul anosmiei, ''trebuie să sunați la medicul de familie și să evitați automedicația fără avizul specialistului'', a subliniat Jerome Salomon. Acest simptom se întâlnește ''destul de rar'' și este observat ''în general'' la pacienți tineri, care dezvoltă forme ''mai puțin severe'' ale bolii, a precizat el.

Totodată, Jean-Michel Klein, președintele Consiliului național profesional al medicilor ORL, cu sediul la Paris, a declarat că "există o legătura evidentă'' între anosmie și virus. "Nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, făra inflamație, sunt COVID-19 pozitive'', a precizat specialistul pentru AFP recomandând totodată că "persoanele care resimt anosmie trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauție".

Simptomul a fost remarcat și de publicații germane și americane, a subliniat Jean-Michel Klein.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău