Coronavirus: Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de peste 90%

  • 09 Noiembrie 2020 15:59
Coronavirus: Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are o eficiență de peste 90%

Grupul farmaceutic Pfizer Inc. a anunțat luni că vaccinul său experimental are o eficiență de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor inițiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3. Anunțul companiei americane reprezintă o primă victorie importantă obținută în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste 1 milion de persoane, a afectat grav economia mondială și a bulversat viața de zi cu zi a oamenilor din lumea întreagă, informează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Grupul Pfizer și partenerul său german, compania BioNTech SE, sunt primii producători de medicamente din lume care au prezentat date pozitive furnizate de un studiu clinic realizat pe scară amplă și care vizează un vaccin dezvoltat împotriva noului coronavirus.

Cele două companii au anunțat, de asemenea, că nu au detectat deocamdată niciun motiv serios de îngrijorare legat de siguranța vaccinului și se așteaptă să obțină aprobarea de utilizare în regim de urgență din partea autorităților din Statele Unite spre sfârșitul acestei luni.

Dacă vaccinul dezvoltat de grupul Pfizer va fi autorizat, el va deveni disponibil într-o primă fază într-un număr limitat de doze. Multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns, inclusiv aceea despre perioada de timp pentru care noul vaccin oferă protecție. Cu toate acestea, anunțul de luni oferă o rază de speranță comunității internaționale legată de posibilitatea ca și alte vaccinuri create împotriva noului coronavirus, aflate în prezent în etapa de dezvoltare, să fie eficiente.

"Astăzi este o zi mare pentru știință și pentru omenire", a declarat Albert Bourla, președintele și CEO-ul grupului Pfizer, într-un comunicat oficial. "Am atins acest prag critic în programul nostru de dezvoltare a unui vaccin, într-o perioadă în care omenirea are cea mai mare nevoie de el, cu rate de infectare care stabilesc noi recorduri, cu spitale care se apropie de capacitatea lor maximală și cu economii care întâmpină mari dificultăți pentru a se redeschide", a adăugat el.

Grupul Pfizer dorește să solicite aprobarea de utilizare în regim de urgență a acestui vaccin din partea autorităților din Statele Unite pentru persoane cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a putea să depună acea solicitare, grupul farmaceutic va avea nevoie să colecteze timp de două luni datele medicale legate de siguranța vaccinului de la aproximativ jumătate din totalul de 44.000 de participanți la acest studiu clinic. Pfizer se așteaptă să obțină aceste date la sfârșitul lunii noiembrie.

"Sunt aproape extaziat", a declarat Bill Gruber, unul dintre principalii experți în vaccinuri care lucrează pentru Pfizer. "Aceasta este o zi mare pentru sănătatea publică și pentru posibilitatea ca noi toți să ieșim cu bine din circumstanțele în care ne aflăm în prezent", a adăugat același cercetător.

Potrivit AFP, eficiența vaccinului dezvoltat de Pfizer a fost măsurată comparând numărul participanților infectați cu noul coronavirus din grupul vaccinat cu numărul celor din grupul placebo, "la șapte zile după a doua doză" și la 28 de zile după prima doză, precizează un comunicat comun al celor două companii.

Pfizer a precizat că analiza preliminară a fost realizată după ce 94 de participanți la studiul clinic de fază 3 au dezvoltat COVID-19. Compania nu a anunțat deocamdată numărul voluntarilor care s-au îmbolnăvit după ce au primit vaccinul, precizează Reuters.

Rata de eficiență a fost de asemenea cu mult peste pragul de 50% cerut de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru a putea să autorizeze utilizarea pe plan național a unui vaccin împotriva noului coronavirus.

Pentru a confirma acea rată de eficiență superioară, Pfizer a anunțat că va continua studiul clinic până când va ajunge la 164 de cazuri de COVID-19 în rândul participanților. Ținând cont de creșterea recentă a ratei de infectare în Statele Unite, acest număr ar putea fi atins până la începutul lunii decembrie, a precizat Bill Gruber.

Datele comunicate luni de grupul Pfizer nu au fost deocamdată analizate de un comitet independent de cercetători și nici publicate într-o revistă medicală. Pfizer a spus că va publica aceste date după ce va obține rezultatele finale ale studiului său clinic.

Pfizer și BioNTech au semnat un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul american pentru a furniza 100 de milioane de doze de vaccin începând cu acest an. Cele două companii au semnat totodată acorduri de livrare cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Japonia.

Pentru a câștiga timp, companiile farmaceutice au început să fabrice vaccinuri anti-COVID-19 înainte de a afla dacă acestea sunt într-adevăr eficiente. Marile grupuri din această industrie se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze pentru a imuniza până la 25 de milioane de persoane în acest an.

Pfizer a precizat că dorește să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.

Cursă globală

Cursa globală pentru dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva SARS-CoV-2 a determinat țările bogate să încheie acorduri în valoare de miliarde de dolari cu mai mulți producători de medicamente, precum Pfizer, AstraZeneca și Johnson & Johnson, generând în același timp o serie de întrebări legate de momentul în care țările cu venituri medii și mici vor avea acces la campaniile de vaccinare.

Eforturile americane depuse în vederea dezvoltării unui vaccin au reprezentat strategia centrală folosită de administrația Trump împotriva pandemiei de COVID-19. Statele Unite au raportat cele mai mari cifre de cazuri de COVID-19 și de decese asociate acestei maladii din lume, cu peste 10 milioane de persoane infectate și peste 237.000 de victime.

Președintele Donald Trump a declarat în mod public și în repetate rânduri că administrația sa va obține cel mai probabil un vaccin de succes înainte de alegerile prezidențiale din 2020, care au avut loc pe 3 noiembrie. Sâmbătă, însă, rivalul său democrat, Joe Biden, a fost declarat câștigătorul alegerilor.

Vaccinurile reprezintă un instrument esențial al strategiilor adoptate pentru a pune capăt crizei sanitare ce a determinat închiderea multor companii și a lăsat milioane de oameni fără locuri de muncă. Milioane de elevi, ale căror școli au fost închise în martie, continuă să învețe în cadrul programelor de predare de la distanță.

Zeci de producători de medicamente și centre de cercetare din lumea întreagă participă la cursa globală de dezvoltare a unor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19, o maladie care, până duminică, cauzase peste 50 de milioane de infectări la nivel mondial după ce noul coronavirus a fost detectat pentru prima oară în China, în decembrie 2019.

Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech folosește tehnologia ARN mesager (mRNA), bazată pe gene de sinteză, care pot fi generate și fabricate în doar câteva săptămâni. Acest vaccin poate fi produs la scară industrială mult mai repede decât vaccinurile convenționale.

Specialiștii se așteaptă ca și grupul Moderna Inc., al cărui vaccin candidat folosește o tehnologie similară, să comunice rezultatele studiului său clinic de fază 3 spre sfârșitul acestei luni. Tehnologia mRNA a fost concepută pentru a declanșa o reacție imunitară fără folosirea agenților patogeni, cum ar fi particulele virale.

Grupul Pfizer nu va avea capacitatea să furnizeze imediat de unul singur o cantitate suficientă de vaccinuri pentru întreaga populație a Statelor Unite. Administrația Trump a afirmat însă că va obține până la jumătatea anului 2021 suficiente doze pentru toți cei 330 de rezidenți americani care vor dori să se vaccineze.

Guvernul american a afirmat că vaccinurile vor fi furnizate în regim de gratuitate rezidenților americani, inclusiv persoanelor asigurate, neasigurate și acelora care beneficiază de programe guvernamentale de sănătate precum Medicare. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău