Coronavirus: Palatul Versailles se redeschide de sâmbătă pentru public

  • 05 Iunie 2020 19:15
Coronavirus: Palatul Versailles se redeschide de sâmbătă pentru public

Somptuosul palat Versailles, construit în secolul XVII de "Regele Soare" Ludovic al XIV-lea, se deschide din nou sâmbătă în așteptarea vizitatorilor, transmite vineri Reuters, preluat de Agerpres.

Lucrătorii de întreținere au curățat praful din Sala Oglinzilor și au lustruit statuetele aurite care o decorează pentru a o pregăti de redeschidere.

În cadrul măsurilor împotriva răspândirii noului coronavirus, turiștii vor trebui să poarte măști și să urmeze o rută prestabilită de vizitare prin palatul cu 2.300 de camere.

Măsurile luate pentru a stopa răspândirea COVID-19 au reprezentat o grea lovitură financiară pentru celebrul palat dar și pentru celelalte atracții culturale franceze. Aproximativ 8 milioane de turiști au cumpărat bilete pentru a vizita palatul Versailles în cursul anului trecut, încasări ce au reprezentat 75% din veniturile totale aduse de palat. Conform statisticilor, 4 din 5 vizitatori este străin.

"Acest model financiar a fost distrus. Trebuie să o luăm de la început. Dar nu suntem singurii", a comentat pentru Reuters Catherine Pegard, administratorul palatului.

Ludovic al XIV-lea a dorit ca acest palat să devină un simbol al proeminenței Franței ca superputere europeană, precum și al dreptului său divin de a deține puterea absolută. Versailles a rămas principala reședință regală până la Revoluția Franceză care a dus la răsturnarea regimului monarhic absolutist, la aproape 8 decenii după moartea Regelui Soare.

Palatul este unul dintre cele mai vizitate locuri din Franța - țară aflată în topul mondial al destinațiilor turistice.

Însă pe măsură ce Franța relaxează cu prudență măsurile de izolare și închidere împotriva pandemiei, granițele sale au rămas închise pentru majoritatea turiștilor străini (în funcție de țara din care provin), iar administrația palatului prevede un flux de vizitatori redus la probabil o cincime din cei 20.000 de turiști care treceau pragul palatului în zilele de vârf.

Traseul unic de vizită îi va purta pe turiști prin celebra Sală a Oglinzilor unde Germania și reprezentanții Antantei au semnat tratatul care a pus capăt Primului Război Mondial, precum și prin Marele Apartament Regal.

"Am spălat geamurile, am șters de praf candelabrele și torțele. Condițiile sunt excelente", a mai susținut Catherine Pegard.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău