Coronavirus/OMS: Pulverizarea de soluții dezinfectante pe străzi împotriva noului virus, periculoasă și ineficientă

  • 17 Mai 2020 09:50
Coronavirus/OMS: Pulverizarea de soluții dezinfectante pe străzi împotriva noului virus, periculoasă și ineficientă

Pulverizarea de soluții dezinfectante pe străzi, așa cum se procedează în unele țări, nu permite eliminarea noului coronavirus și poate crea un risc sanitar, a avertizat sâmbătă Organizația Mondială a Sănătății, transmit dpa și AFP, preluat de Agerpres.

"Pulverizarea spațiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenți patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie", explică OMS într-un document despre curățarea și dezinfectarea suprafețelor în răspuns la noul coronavirus.

"Chiar și în lipsa materiilor organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafețele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenților patogeni", notează OMS.

"În plus, străzile și trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19", iar "pulverizarea de dezinfectanți, chiar și în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană", avertizează organizația.

"Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanți asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic și psihologic și nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact", insistă OMS.

În spațiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanțe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluție.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deși nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafețe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS amintește că, deși unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafețe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiții experimentale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău