Coronavirus: OMS face recomandări privind măștile textile împotriva COVID-19

  • 03 Martie 2021 18:23
Coronavirus: OMS face recomandări privind măștile textile împotriva COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat miercuri mai multe recomandări, printre care și cele privind purtarea măștilor textile în timpul pandemiei de COVID-19, care trebuie să aibă trei straturi de protecție și să nu fie prevăzute cu valvă, relatează EFE, preluat de Agerpres.

Dintre cele trei straturi, cel interior, care vine în contact cu pielea, trebuie să fie din bumbac absorbant, cel intermediar din polipropilenă, iar cel exterior poate fi din același material sau dintr-un poliester rezistent la umezeală, a explicat OMS în raportul său epidemiologic săptămânal.

Organizația recomandă și examinarea ambalajului în care se află măștile pentru a verifica dacă au fost testate în laborator, garantează cel puțin 70 la sută din filtrarea microparticulelor de salivă și își mențin proprietățile după cel puțin cinci spălări.

Pe de altă parte, OMS precizează că nu trebuie să se aibă în vedere doar capacitatea de filtrare a măștilor, ci și felul în care acoperă față (nu doar gura și nasul, ci și bărbia fără a lăsa spații descoperite) și să-i permită totodată utilizatorului să respire.

În acest sens, OMS avertizează că folosirea a două măști de pânză în același timp poate prezenta unele riscuri, deoarece ar îngreuna respirația celor care le utilizează și care ar fi astfel nevoiți să le îndepărteze uneori pentru a lua o gură de aer.

Acest tip de măști, care nu sunt medicale și sunt reutilizabile, trebuie păstrate în pungi de plastic sau în ambalaje sigure înainte și după folosire și spălate cu săpun sau detergent, preferabil la 60 de grade.

Cu toate acestea, pot fi spălate doar cu săpun și apă caldă, dar OMS recomandă ca măștile să fie lăsate în apă fierbinte timp de un minut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău