Coronavirus: Nivelul infectărilor din Belgia, considerat ''prea ridicat și periculos'' (autorități sanitare)

  • 11 Decembrie 2020 19:57
Coronavirus: Nivelul infectărilor din Belgia, considerat ''prea ridicat și periculos'' (autorități sanitare)

Belgia a înregistrat odată cu apropierea Crăciunului o stagnare a infectărilor și a spitalizărilor asociate noului coronavirus, însă această stabilizare s-a produs la un nivel "prea ridicat și periculos", au avertizat vineri autoritățile sanitare belgiene, informează AFP, preluat de Agerpres.

Autoritățile belgiene au lansat încă o dată un apel prin care au cerut populației să își limiteze "strict" contactele în spațiile închise, unde virusul se propagă "mult mai ușor".

Pe parcursul acestei săptămâni, Belgia, o țară cu 11,5 milioane de locuitori, a înregistrat în fiecare zi, în medie, 2.165,3 de infectări noi cu SARS-CoV-2, reprezentând o scădere cu doar 2% în raport cu săptămâna precedentă, potrivit statisticilor oficiale.

Totodată, noile contaminări nu au scăzut aproape deloc în ultimele săptămâni, a explicat într-o conferință de presă Steven Van Gucht, purtător de cuvânt al autorităților belgiene care se ocupă de gestionarea pandemiei.

În ceea ce privește spitalizările, Belgia continuă să raporteze aproximativ 200 de internări pe zi, deși numărul paturilor care sunt ocupate a scăzut cu mai mult de jumătate în raport cu o perioadă de vârf înregistrată la începutul lunii noiembrie. "Presiunea asupra spitalelor este în continuare prea mare", a avertizat Steven Van Gucht.

"Spre deosebire de Olanda și de Germania, nu constatăm, din fericire, o nouă creștere generală", dar "din nefericire platoul actual se situează încă la un nivel prea ridicat și periculos", a afirmat același specialist în virusologie.

"Curba infectărilor va alege în curând o direcție, în jos sau în sus (...), totul este de acum o chestiune de perseverență" în cadrul eforturilor depuse, a continuat el.

Steven Van Gucht a subliniat că vremea umedă și rece din ultimele două săptămâni "face în mod clar jocul virusului", deoarece oamenii "petrec mai mult timp ca niciodată în spații închise".

"Rezistați, vă rog, tentației de a vă întâlni în interior, nu vă întâlniți decât cu un singur contact apropiat", a mai spus specialistul belgian, subliniind importanța "aerisirii cu regularitate" a spațiilor închise.

Belgia a raportat vineri dimineață un total de 600.397 de cazuri de coronavirus și 17.692 de decese asociate maladiei COVID-19, potrivit institutului de sănătate publică Sciensano.

De șase săptămâni, această țară se află într-un nou lockdown parțial (școlile au rămas deschise), cauzat de al doilea val al pandemiei de COVID-19, extrem de virulent.

Restricțiile au fost totuși relaxate, prin redeschiderea pe 1 decembrie a magazinelor, pentru a permite rezidenților belgieni să își facă cumpărăturile de Crăciun.

Pentru perioada Crăciunului, Guvernul de la Bruxelles a cerut fiecărei familii belgiene să nu primească decât un singur invitat extern (doi invitați externi pentru persoanele care locuiesc singure). De asemenea, o interdicție ce vizează deplasările pe timpul nopții va intra în vigoare între orele 24:00 și 05:00. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău