Coronavirus | Marina SUA anunță decesul unui marinar din echipajul portavionului Theodore Roosevelt

  • 13 Aprilie 2020 18:43
Coronavirus | Marina SUA anunță decesul unui marinar din echipajul portavionului Theodore Roosevelt

Un militar de pe portavionul american Theodore Roosevelt, devenit un focar de coronavirus, a decedat din cauza acestei boli, fiind primul membru al echipajului acestei nave ucis de COVID-19, relatează luni agențiile DPA și Reuters, potrivit Agerpres.

Răspândirea coronavirusului pe Theodore Roosevelt a provocat o dispută politică în SUA, după ce căpitanul portavionului nuclear, Brett Crozier, a cerut ajutor de urgență. El a fost înlăturat de la comanda navei după ce în presă a apărut o scrisoare critică la adresa conducerii Marinei americane, căreia îi cerea măsuri mai ferme pentru oprirea răspândirii virusului printre marinarii săi și salvarea vieților acestora.

''Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, nu vom reuși să ne protejăm lucrul cel mai de preț - marinarii noștri'', a avertizat Crozier în scrisoare.

Secretarul Marinei americane, Thomas Modly, care l-a acuzat pe Crozier că a luat decizii în afara lanțului de comandă, a fost apoi nevoit să demisioneze după ce s-a scurs în presă și o înregistrare audio în care îl mustra pe comandantul portavionului și îl califica drept ''prost''.

Portavionul a acostat în Guam, teritoriu american din Pacific și bază strategică a SUA, unde au fost debarcați circa 4.000 din cei aproximativ 5.000 de membri ai echipajului, cel puțin 585 dintre ei fiind testați pozitiv pentru COVID-19.

Căpitanul Brett Crozier a primit laude din partea echipajului său și a unor cercuri politice pentru modul în care a acționat pentru a salva vieților celor de la bordul navei. Situația sa încă nu este clară, președintele Donald Trump sugerând că ar putea căuta o cale pentru reabilitarea lui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău