Coronavirus: Întreaga Chină a păstrat 3 minute de reculegere în memoria victimelor COVID-19

  • 04 Aprilie 2020 09:22
Coronavirus: Întreaga Chină a păstrat 3 minute de reculegere în memoria victimelor COVID-19

China s-a oprit sâmbătă dimineața timp de trei minute, la ora locală 10:00 (02:00 GMT) într-un moment de reculegere la nivel național în memoria persoanelor decedate ca urmare a îmbolnăvirii cu COVID-19, informează AFP.

Sirenele au sunat pe întreg teritoriul celei mai populate țări de pe planetă, în timp ce mașinile, trenurile și vapoarele au lansat semnale sonore în semn de omagiere a celor 3.326 de persoane decedate.

În Wuhan, orașul cu 11 milioane de locuitori unde a început epidemia și care a înregistrat cea mai mare parte a deceselor, personalul medical s-a reunit într-o ceremonie în care s-a înclinat în semn de respect pentru victime.

În Beijing, automobiliștii și-au oprit vehiculele și au claxonat în timp ce pietonii, unii cu pungile de cumpărături în mâini după cum notează AFP, au rămas nemișcați, având un aer serios.

Președintele Xi Jinping s-a recules alături de principalii lideri ai Partidului Comunist în vastul complex din capitală care găzduiește sediul puterii, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea națională CCTV.

Pentru marcarea zilei de doliu decretată sâmbătă, drapelul național a fost coborât în bernă în toată țara.

De asemenea, din respect pentru cetățenii săi decedați, autoritățile au interzis toate activitățile publice de agrement.

Această reculegere națională îi include și pe cei 14 chinezi, în principal membri ai personalului medical, pe care guvernul i-a declarat joi "martiri" ai epidemiei.

Printre aceștia se află și medicul Li Wenliang, care a murit din cauza COVID-19 în Wuhan și care și-a alertat colegii în legătură cu răspândirea unui virus asemănător cu SARS. Oftalmologul în vârstă de 34 de ani a fost inițial mustrat de poliție pentru răspândirea de "zvonuri". Moartea sa la începutul lunii februarie a provocat o criză în rândul opiniei publice, care și-a manifestat nemulțumirea față de autorități la un nivel de amploare mai rar întâlnit în societatea chineză. De atunci, guvernul a reabilitat onoarea medicului pentru a potoli indignarea oamenilor.

Ziua de reculegere în memoria victimelor COVID-19 coincide cu Qingming, sărbătoare asemănătoare zilei tuturor sfinților, zi în care chinezii se îngrijesc de mormintele rudelor decedate. Însă autoritățile, care rămân vigilente și se tem de un al doilea val epidemic, au descurajat populația să meargă la cimitire. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău