Coronavirus: Google măsoară efectele izolării în 131 de țări

  • 03 Aprilie 2020 11:33
Coronavirus: Google măsoară efectele izolării în 131 de țări

Google publică de vineri statistici rezultate din datele de localizare a utilizatorilor acestei platforme din întreaga lume, pentru a ajuta autoritățile să evalueze eficacitatea distanțării sociale în fața COVID-19, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Rapoartele, care se referă la 131 de țări, ar urma să releve "tendințele generale ale deplasării persoanelor, în timp și pe zone geografice, în diferite locuri cum sunt centre de divertisment, magazine alimentare, farmacii, parcuri, stații de transport în comun, locuri de muncă și locuințe", precizează pe un blog compania americană.

"Vom afișa tendințele pe mai multe săptămâni" sub forma unei "creșteri sau diminuări a procentajului de deplasări" și nu în cifre absolute, se precizează în articolul semnat de directoarea pentru produse geografice a Google, Jen Fitzpatrick, și responsabila Google Health, dr. Karen deSalvo. Cele mai recente informații vor proveni din ultimele 48-72 de ore.

"Sperăm ca aceste rapoarte să-i ajute pe responsabilii sănătății publice să ia decizii privind modul de gestionare a pandemiei de COVID-19. De exemplu, aceste informații îi pot ajuta pe factorii de decizie să înțeleagă schimbările de tendințe în deplasările esențiale, ceea ce i-ar putea determina să facă noi recomandări privind programele de funcționare sau oferirea de servicii de livrare", explică Google.

La fel ca în cazul detectării blocajelor de trafic rutier sau al măsurării frecventării magazinelor pe Google Maps, aceste rapoarte folosesc "date agregate și anonimizate" ale utilizatorilor Google care au activat "istoricul localizării", care poate fi suprimat sau întrerupt.

"Pentru a proteja viața privată, nu va fi pusă la dispoziție nicio informație ce poate contribui la identificarea persoanelor, cum sunt locația, contactele sau deplasările individuale", notează Google.

Pentru a împiedica orice tentativă de identificare a unei persoane în ansamblul datelor cuprinse în rapoartele sale, Google a aplicat o tehnică statistică numită "confidențialitate diferențială", care adaugă "zgomot" matematic la datele brute, menținând totodată statisticile aproape de realitate.

O serie de țări cum sunt China, Singapore sau Coreea de Sud, dar și altele le-au cerut cetățenilor să folosească aplicații și alte instrumente ale noilor tehnologii pentru a verifica respectarea măsurilor de carantină, dar militanții pentru dreptul la viața privată susțin că astfel de măsuri pot compromite libertățile individuale, menționează Reuters. 

SURSA:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău